Anavatanı Güney Amerika olan fasulye, ülkemizde en fazla üretimi yapılan sebze türleri arasında yer almaktadır. Fasulye; konserve, taze ve kuru olmak üzere değişik şekilde değerlendirilen, besin değeri çok yüksek olan, hemen hemen tüm dünyada bol miktarda tüketilen önemli bir kültür bitkisidir. Türkiye’de fasulye hemen hemen tüm bölgelerde yetiştirilmektedir.
Taze fasulye A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengin bir besin kaynağıdır. Taze fasulyede vücutta biriken asidi nötralize edebilecek baz fazlalığı da bulunmaktadır. Fasulyenin hazım olabilirlik oranı % 84,1’dir. Fasulye baklalarında bulunan ‘phasol’ ve ‘phaseolin’ maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karakterinde olduğu ve bu yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Düşük kalorilidir, kolesterol içermez ve lif içeriği çok yüksektir.
Taze fasulyenin neye iyi gelir?
Fasulye taze ve kuru olarak yenebilen çok yararlı bir besindir. Enerji veren yapısıyla vücudu güçlendiren taze fasulye, beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelmektedir. Vücut gelişimini destekleyen ve kemikleri güçlendiren fasulye, romatizma ve siyatik ağrılara iyi gelmektedir. Böbrekleri güçlendirerek böbrek kumu ve taşlarını dökmeye yardım ettiği konusunda araştırmalar yapılmıştır. Kandaki şeker miktarını düşürme özelliğiyle de şeker hastalarına önerilen bir sebzedir.
Taze fasulyenin yaşlanma etkilerine karşı koyabilen yapısıyla vücudu onarma ve yenileme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca vücudu güçlendirmekte, pankreas bezinin doğru çalışmasına ve kalp ritminin düzenli olmasına yardımcı olmaktadır. Taze fasulye kalp sağlığı için de önerilmektedir. Karaciğer yetmezliği yaşayanlar için faydalıdır. Zehirlenme olayı yaşayanlar hemen taze fasulye yemeği yerlerse iyileşme süreçleri hızlanır. Çünkü taze fasulye toksinlerin vücuttan atılmasında etkilidir. Kalp ritmini ve kan basıncını kontrol eden potasyum mineralini içeren taze fasulye oldukça faydalıdır.