Avrupa Birliği, 28 Aralık 2024'ten itibaren tüm cep telefonları, tabletler ve kameraların standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçmesi kararı aldı. Türkiye'de ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Telsiz Ekipmanları Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair bir taslak hazırladı.
Bu taslak, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar, mikrofonlu kulaklıklar, taşınabilir video oyun konsolları, taşınabilir hoparlörler, e-Kitap okuyucular, klavyeler, fare (mouse) cihazları, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulak içi kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarların USB Type-C’ye uyumlu olması gerektiğini belirtiyor.
Ayrıca, belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı da düzenleniyor. İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını şarj cihazıyla birlikte piyasada bulundurduklarında, tüketicilere aynı ekipmanı şarj cihazı olmadan da satın alma imkânı sunabilecekler.
AB ülkelerinde harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar avro harcanırken, kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturuyor. Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak. Türkiye'de ise bir yılda yaklaşık 15 milyon cep telefonu satılıyor ve ortak şarjla potansiyel atık şarj cihazı üretiminde yaklaşık 1,5 milyon adet düşüş bekleniyor.
Bu durumun hesaplanan %50 oranında gerçekleşmesi durumunda, üretimin yılda yaklaşık 7,5 milyon adet ile 1 milyar 125 milyon lira tasarruf sağlaması bekleniyor.