İngiltere'de halk sandık başına gidecek

İngiltere'de halk sandık başına gidecek

İngiltere'de halk, yarın erken genel seçimler için oy kullanmaya gidecek.

İngiltere'de halk, mayıs ayında alınan sürpriz erken seçim kararı doğrultusunda yarın sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrıldığı 31 Ocak 2020 tarihinden bu yana yapılacak ilk genel seçim olan 4 Temmuz seçimlerinde, Avam Kamarası'nın yeni üyeleri belirlenecek.

Yaklaşık 67 milyon nüfusa sahip olan ülkede, 45 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip. Bu seçimlerde, hileyi önlemek amacıyla ilk kez fotoğraflı kimlik ibrazı zorunluluğu uygulanacak. Oy kullanma işlemi, yerel saatle sabah 07.00'de başlayacak ve 22.00'de sona erecek.

256.jpg

Yeni hükümeti kuracak partinin, 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda çoğunluğu elde etmesi gerekecek.

ANKETLER İŞÇİ PARTİSİ'Nİ ÖNDE GÖSTERİYOR

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları, Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi'nin, Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin önünde olduğunu gösteriyor. Britanya genelinde dört hafta önce yapılan anketler, İşçi Partisi'nin oy oranının yaklaşık yüzde 40, Muhafazakar Parti'nin ise yüzde 20 olduğunu belirtiyor.

Anketlerin doğrulanması durumunda, İngiltere'de 14 yıldır süren Muhafazakar Parti iktidarı sona erecek. Yeni hükümeti zayıf ekonomik büyüme, Ukrayna ve Gazze'deki savaş gibi birçok sorun bekliyor olacak.

opsg.jpg

İŞÇİ PARTİSİ'NİN VAATLERİ

Anketlerin işaret ettiği zaferi kesin görmeyen İşçi Partisi lideri Starmer, seçmenleri rehavete kapılmamaya çağırarak İngiltere için değişim sözü verdi. Seçim kampanyasında ekonomiyi büyütmeyi, altyapı yatırımları yapmayı ve Britanya'yı bir “temiz enerji süper gücü” haline getirmeyi vaat etti. Ayrıca, İsrail'e karşı daha katı bir duruş benimsemeyi ve Filistin devletini tanımayı planladığını belirtti.

jh.jpg

SUNAK: "ÜLKEMİZ ÖNEMLİ BİR TERCİHLE KARŞI KARŞIYA"

Ekim 2022'den beri görevde olan Rishi Sunak ise seçim sonuçlarının kesinleştiği iddialarını reddediyor. İngiltere'nin zorlu bir dönemi atlattığını savunan Sunak, seçim kampanyasının son anına kadar çalışacağını vurguladı. İşçi Partisi'nin iktidara gelmesi halinde enflasyon, vergiler ve enerji fiyatlarındaki iyileşmenin tersine döneceğini öne sürdü.

İngiltere'de son genel seçim, Aralık 2019'da yapılmış ve eski Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti galip gelmişti.