Temmuz ayında memur zammı yüzde kaç olacak? Merakla beklenen açıklamada önemli gelişme

 Temmuz ayında memur zammı yüzde kaç olacak?  Merakla beklenen açıklamada önemli gelişme

Memur enflasyon farkı ve temmuz zammı ile ilgili detaylar memurların gündeminde bulunuyor. Enflasyon rakamları, memurlara verilecek zam oranlarını etkiliyor. Bugün ocak ayı enflasyon rakamları belli oldu. Peki memur enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Temmuz memur maaşı zammı ne kadar olacak.

“Memur enflasyon farkı nedir?” sorusu, Ocak ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından en sık sorulan sorular arasında yerini aldı. TÜİK tarafından açıklanan 2022 Ocak ayı enflasyon oranları, memurlara verilecek olan zam oranlarını etkileyecek. Hazine ve Maliye Bakanlı Nureddin Nebati’nin yapmış olduğu tahminlere göre yüzde 50’yi aşmayacağı düşünülen enflasyon oranlarının hangi seviyelerde olduğu, memur enflasyon farkının nasıl hesaplanacağı ve ne zaman verileceği merak edilmeye başladı. “Memura enflasyon farkı ne zaman verilecek?”, “2022 Temmuz ayı memur zammı yüzde kaç olacak?”, “Memur enflasyon farkı nasıl hesaplanır?” sorularına cevap aranmaya başladı.

TÜİK, ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamanın ardından çok sayıda vatandaş, enflasyon rakamlarının memur maaşlarına yapılacak olan zamları ve bu zamların ne zaman yatırılacağını merak etmeye başladı. Memura verilecek olan zamları etkileyen enflasyon rakamlarının Ocak ayı verilerinde hangi seviyeye ulaştığı, Temmuz ayı memur zammının yüzde kaç olacağı ve memura enflasyon farkının ne zaman verileceği internet üzerinden yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki Memur enflasyon farkı nedir, ne zaman verilecek? 2022 Temmuz ayı memur zammı yüzde kaç olacak? Tüm detaylar haberimizde…

ENFLASYON NEDİR?

Enflasyon, dolanımda olan para miktarıyla, malların ve satın alınabilen hizmetlerin toplamı arasında bulunan açığın büyümesinden kaynaklı ortaya çıkan, fiyatların toptan yükselmesi ve para değerinin düşmesi şeklinde kendini göstermekte olan ekonomik sürece verilen isimdir. Mal ve hizmetlerle ilgili genel fiyat düzeyinin yükselmesi ve bundan dolayı paranın satın alma gücünde yaşanan düşme hızı olarak da tanımlanan enflasyon, bir para biriminin satın alma gücünü düşürmektedir. Mal ve hizmet satın almak için gerekli olan para miktarı artacağı için bu paranın örtülü değeri de düşmektedir.

Ulusal rezerv, gıda ve enerji fiyatları gibi değişkenlik gösteren sektörleri dışlamakta olan çekirdek enflasyon verileri kullanmaktadır. Dış faktörler, bu tür malların üstündeki fiyatları etkileyebilmekte ve bu da genel enflasyon oranının yansımasını engelleyebilmektedir.

ENFLASYON FARKI NEDİR?

Belirli bir zaman diliminin başka bir zaman dilimine oranla enflasyonda yaşanmakta olan artış ya da düşüşün oranına enflasyon farkı denilmektedir. Emekli maaşlarına, ayda bir kere enflasyon farkına göre Temmuz ya da Ocak ayında zam gelmektedir. Temmuz ayında Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanması durumunda bir önceki yılın Aralık ayına bakılarak 6 ayda yaşanan enflasyon farkı göz önünde bulundurularak zam yapılmaktadır.

Ocak ayı için ise Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından önceki yılın Haziran ayına bakılarak 6 ayda yaşanmakta olan enflasyon artışına göre emekli maaşlarına Ocak ayında zam yapılmaktadır.

2022 ENFLASYON FARKI NE KADAR OLDU?

Ocak ayı enflasyon rakamları, TÜİK tarafından açıklandı. Tüketici Fiyat Endeksi, Ocak ayında aylık bazda yüzde 11,1, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,69, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 22,58 artış gerçekleşmiş oldu.  Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise bir önceki aya göre yüzde 10,45, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 93,53 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 49,93 artış göstermiş oldu.

TÜFE’DE EN DÜŞÜK ARTIK HABERLEŞMEDE OLDU

TÜFE’de yıllık en düşük artık haberleşme ana grubunda yüzde 10,76 oranında gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen artışın düşük olduğu diğer gruplar ise aşağıdaki gibi oldu.

Eğitim yüzde 18,67
Giyim ve ayakkabı yüzde 25,32
Sağlık yüzde 28,63

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise şu şekilde oldu:

Ulaştırma yüzde 68,89
Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 55,61
Ev eşyası yüzde 54,53

Aylık düşüş gösteren ana grup ise giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Yüzde 0,24 ile bu grup, aylık düşüş gösteren grup oldu. En az artış gösteren diğer grupları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Eğitim yüzde 1,19
Haberleşme yüzde 2,16
Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 8,09

2022 yılı Ocak ayı içinde artışın yüksek seyrettiği ana gruplar ise aşağıdaki gibi oldu:

Alkollü içecekler ve tütün yüzde 21,90
Konut yüzde 18,91
Ev eşyası yüzde 12,82
2022 yılı Ocak ayında endekste kapsanmakta olan 409 maddeden, 38 maddeni ortalama fiyatında düşüş gerçekleşti. 17 maddenin ortalama fiyatında ise bir değişim olmadı. 354 maddenin ortalama fiyatında da artış gözlemlendi.

 

İlgili Haberler