Deprem alarmı verilen İstanbul’da iç göç başladı: İşte terk edilen ilçeler...

Deprem alarmı verilen İstanbul’da iç göç başladı: İşte terk edilen ilçeler...

10 ilde büyük yıkımın yaşandığı depremlerin ardından uzmanlar İstanbul için de büyük bir deprem uyarı yaptı. Uyarıların ardından İstanbul’da riskli binaların yoğun olduğu ilçeler terk edilmeye başlandı. İşte o ilçeler…

Büyük depremin beklendiği İstanbul’da riskli ilçeler terk edilmeye başlandı. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa terk edilen ilçeleri tek tek sıraladı. İşte detaylar…

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve İstanbul''da hizmet veren emlakçılar, İstanbul''daki gayrimenkul durumu, taşınmalar ve fiyat artışları hakkında konuştu.

Henüz İstanbul''a net bir yansımanın olmadığını söyleyen, Nizamettin Aşa, "Bölgeden gelenler daha çok eş, dost, akraba yanına ve bazı kamu kurumlarının ve hayırseverlerin tahsis ettiği geçici ikametlere geliyorlar. İstanbul şu an deprem dolayısıyla yoğun bir göç almıyor. Fiyat yükselişi psikolojik olarak diğer illerdeki o yükselişler gibi İstanbul''da da dedikodu başladı. Birkaç münferit olay dışında gözle görülür bir değişim yok. Biz de zaten buna müsaade etmek istemiyoruz. 30 ilden oda başkanları olarak ''Fahiş fiyata aracı olmayacağız'' diyerek ortak deklarede bulunduk. Birçok emlakçı da hizmet bedeli almıyor" dedi.

TERCİH EDİLEN İLÇELER HANGİLERİ?

Aşa, İstanbul''da henüz yoğunluk olmadığını ancak 6 ay sonra bu yoğunluğun başlayacağını dile getirdi. Megakentlilerin ev arayışlarında artık sağlam zemine önem verdiğine dikkat çeken Aşa, "İstanbul içinde ise şu an Arnavutköy ve Başakşehir biraz daha ön plana çıkıyor, zemin sağlam, çoğu da yeni bina stokları. Taşınmalar daha çok merkez ilçelerden ve eski bina olan bölgelerden. Deprem riski biraz daha fazla olan Avcılar, Küçükçekmece, Beylikdüzü''nün sahil kesimleri. Şişli, Fatih ve Beşiktaş gibi eski binaların yoğun olduğu bölgelerden bir düşünceleri var insanların. Fakat yoğun bir şekilde ev arayışı da yok" dedi.

“ESKİ EVLER RAĞBET GÖRMÜYOR”

Emlakçılar özellikle eski evlerden ve deprem riski olan bölgelerden insanların taşınmaya başladığını ve deprem sonrasında özellikle yeni binalarda fiyatların yükseldiğini söyledi.

Küçükçekmece bölgesinde emlakçılık yapan Cesim Demirçin, "Şu an özellikle eski evler rağbet görmüyor, yeni daireler rağbet görüyor. Örneğin dün iki kişi dairelerini boşalttılar, yeni yapılan Başakşehir tarafına gittiler. Bize de ''Binamız 99 depremi öncesinde yapıldığı için, içimiz rahat değil'' dediler, tabi saygıyla karşıladık.

Burası Küçükçekmece deprem bölgesi, fay hattına yakın, rağbet iyice azaldı. Küçükçekmece bölgesinden kaçarak, kaçarak diyorum çünkü Kayaşehir, Bahçeşehir, Başakşehir gibi noktalara zemininden olsa gerek, gidiyorlar. Buralarda dahi eski evler ve 10 bin liradan aşağı kira yok. Bahsettiğim Kayaşehir gibi bölgelerde ise kiralar 15-20 bin liraya ulaşıyor 3+1 bir ev için. Bize göre ortalama yüzde 50 artış var. 10 bin liralık daireler 20 bin liraya yaklaşmış durumda" dedi.

İlgili Haberler