Ticaret Bakanlığı ekipleri hileleri ortaya çıkardı

Ticaret Bakanlığı ekipleri hileleri ortaya çıkardı

Akaryakıt zamlarının birbiri ardına gelmesiyle birlikte benzin istasyonlarının bazılarında hilelere başvurulduğu yönündeki şikayetler üzerine denetimler gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan denetleme ekipleri benzin istasyonlarında yapılan hileleri gün yüzüne çıkardı.

TİCARET BAKANLIĞI EKİPLERİ HİLELERİ ORTAYA ÇIKARDI

Denetlemelerle ortaya çıkanlara göre bazı istasyonlar, yakıt pompalarında istendiğinde kaçak, istendiğindeyse yasak yakıt doldurulmasını sağlayan bir düzenek kurdu. Bununla birlikte 13 akaryakıt şirketi bünyesindeki 33 bayi ile söz konusu firmalarla bağlantılı 23 akaryakıt bayisinin de çeşitli hilelere başvurduğu görüldü.
 
İŞTE O HİLELERDEN BAZILARI
 
FİŞLER YURT DIŞINDAKİ ARAÇLARA KESİLİYOR
 
Ekiplerce kontrol edilen dört bayinin yurt dışı ve başka illerde kaydı bulunan araçların plakalarına 1 ayda 1,1 milyon TL’lik akaryakıt fişi kestiği ortaya çıktı.
 
SAHTE BELGE
 
Toplam 56 diğer bayideyse faturalı yasal akaryakıtın faturasının komisyon karşılığı piyasaya sürüldüğü, akaryakıtın faturasız satıldığı ve kayıt dışı faturasız temin edilen akaryakıtın sevk ve satışına yasal görünüm kazandırmak amacıyla sahte belge düzenlendiği belirlendi. Söz konusu firmaların tamamı hakkında vergi incelemesi başlatılırken, 13 bayinin lisans kapsamındaki faaliyetleri sonlandırıldı.
 
POMPA VE YAZAR KASA DEVRE DIŞI
 
Tespitler, gereği yapılmak üzere VDK’ya gönderilirken faaliyetleri riskli olarak değerlendirilen ve 7 ilde faaliyet gösteren 3 istasyona yönelik farklı tarihlerde eş zamanlı operasyon düzenlendi. 15 istasyonda pompa, yazar kasa ve otomasyon sistemlerinin devre dışı bırakıldığı ve kayıt dışı akaryakıt satıldığı belirlendi. Böylelikle, akaryakıt dağıtım şirketinin 200 milyon TL tutarında sahte belge kullandığı ve yaklaşık 80 milyon TL kamu zararına sebep olduğu tespit edildi.
 
UZAKTAN KUMANDALI YASAL/ KAÇAK DÜZENEĞİ
 
Ekiplerce ortaya çıkarılan hilelerden birinde, yakıt pompalarında kaçak/yasal akaryakıt verilmesini sağlayan düzenek, gizli anahtar veya kumandalı sistemlerle kontrol ediliyor. Ayrıca bu istasyonlardan birinde konektör ve uzaktan kumanda düzeneğiyle kontrol edilen sistem sayesinde istenildiğinde kaçak elektrik, istenildiğindeyse yasal elektrik tüketildiği de saptandı. Ticaret Bakanlığı’nın ekibinin çalışmalarıyla son 3 ayda 3,3 milyon TL’lik kamu zararının engellendiği açıklandı. (Webtekno)

İlgili Haberler