Tırnak dibinde görülen siyah leke yoksa kanser belirtisi mi?

Tırnak dibinde görülen siyah leke yoksa kanser belirtisi mi?

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, tırnak dibinde görülen siyah lekenin cilt kanserinin erken bir belirtisi olabileceğini ve tedavi edilmediğinde hızla ölümcül bir tümöre dönüşebileceğini belirterek uyarıda bulundu.

Samsun'da başlayan ve üç gün sürecek olan 6. Karadeniz Dermatolojide Yenilikler Sempozyumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden'in başkanlığında düzenleniyor. Bu sempozyumda cilt kanserleri ve diğer cilt hastalıklarıyla ilgili en son yenilikler, tedavi yöntemleri ve tanı teknikleri ele alınıyor.

aw231468-05.jpg

Sempozyumun birçok yeni bilgiyi kamuoyuna duyurduğunu ifade eden Prof. Dr. Müge Güler Özden, "6. Karadeniz Dermatolojik Yenilikler Sempozyumu'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen akademisyenler, uzmanlar ve asistanlarla bir araya gelmekten mutluluk duyuyoruz. Bu etkinlik, bölgeye büyük katkı sağlıyor. Ayrıca, bölgeden katılan uzmanlara ücretsiz burs sağlayarak onur duyuyoruz. Bu yıl, sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıkları konusunda önemli gelişmeleri tartışıyoruz," dedi.

aw231468-02.jpg

CİLT KANSERİ BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ

Tırnak diplerinde görülen siyah lekelerin de önemli bir konu olduğunu belirten Prof. Dr. Özden, "Tırnaklarda görülen siyah çizgilenmeler cilt altı kanserinin bir belirtisi olabilir. Tırnak dibinde görülen bir siyah leke, cilt kanseri öncüsü olabilir ve bu nedenle bilgisayarla muayene edilmelidir. Erken teşhis edildiğinde cilt kanseri tedavi edilebilir ve yüzde 90 oranında iyileşme sağlanabilir, ancak geç kalındığında ölümcül olabilecek agresif bir tümöre dönüşebilir. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir," dedi.

Cilt ve cilt altı kanserlerinde tedavi ve tanı yöntemlerinde büyük yenilikler yaşandığını vurgulayan Dermatoloji Uzmanı Özden, "Sedef hastaları ve alerjik egzaması olan hastaların tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini hatırlatmak istiyorum. Bu hastalar mutlaka uzman merkezlere başvurmalıdır," diye ekledi.

Sempozyumda hekimler, 120'den fazla katılımcıyla birlikte tedavi ve tanı yöntemlerindeki yenilikleri paylaşacak. 58 uzman hekim, tırnak biyopsi teknikleri, tırnak dermatoskopisi, hidradenitis suppurativa cerrahisi, lazer kullanımı, botulinum toksin uygulamaları, biyostimulan dolgular, atopik dermatit tedavisi, alerji testleri, vitiligo tedavileri, HPV aşıları ve tedavileri gibi konularda sunumlar yapacak.