TL / Dolar kurunda beklenmedik gelişme: Herkesi ters köşe yapan açıklama geldi

TL / Dolar kurunda beklenmedik gelişme: Herkesi ters köşe yapan açıklama geldi

2021'de yaşanan Türk lirasındaki değer kaybı 2022'de de devam ederken, 2023 yılında nispeten sakin bir hava hakim. Bu kapsamda gelen istatistikler ise TL'nin diğer para birimlerine nazaran daha dirençli görünmesine yol açtı. İşte detaylar...

Hükümetin zamansız ve tüm eleştirilere rağmen gittiği faiz indirimleri Türk lirasını güçsüzleştirirken, son gelen rakamlar ise kafa karştırdı.

Türk Lirası (TL), reel efektif döviz kuru bazında 2022''de en çok yükselen ikinci para birimi oldu.

Financial Times''ın "Datawatch" kısmında yer alan habere göre, 2022 Aralık ayında yıllık bazda reel efektif döviz kurunun en çok yükseldiği para birim Rus Rublesi oldu. TL, ikinci sırada yer alırken Peru, Meksika ve Brezilya''nın para birimleri ilk 5''i tamamladı.

Japonya''yı Kolombiya, Çin, Fas ve İsrail takip etti.

İthalat ve ihracata etkisi

Reel efektif döviz kurunun artması ithalatın ucuzladığı, ihracatın ise daha pahalı hale geldiğini gösteriyor. 

Nitekim, Türkiye 2022 yılında 110,2 milyar dolar dış ticaret açığı verdi. TÜİK verilerine göre ithalat yıllık bazda yüzde 34,3 artarken, ihracat ise yüzde 12,9 yükseldi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 70''e kadar gerilemişti.

REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NEDİR (Mahfi Eğilmez)

TCMB uygulaması açısından, Türkiye''nin dışticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre TL''nin ağırlıklı ortalama değerine nominal efektif döviz kuru (NEK), NEK''deki nispi fiyat etkilerinin arındırılmasıyla oluşturulan ortalamaya da reel efektif döviz kuru (REK) adı veriliyor.

İlgili Haberler