TL'den KKM'ye, KKM'den TL'ye... Merkez Bankası hedefi tutturamayan bankalara cezayı kesecek

TL'den KKM'ye, KKM'den TL'ye... Merkez Bankası hedefi tutturamayan bankalara cezayı kesecek

Merkez Bankası KKM ile döviz mevduatını azaltıp TL mevduat hesaplarına geçişi arttırmak için yeni düzenlemeler yaptı. Vadesi gelen KKM'den standart TL mevduatına geçişte hedefi tutturamayan bankaya ceza geliyor. Yani müşteriyi ikna edemeyen banka fatura ödeyecek.

değişikliğe gitti. Bir kısmı son derece teknik olan bütün bu karmaşık düzenlemelerin sebebi, düne kadar kur korumalı mevduat toplamaları için teşvik edilen bankaları bu kez KKM yerine TL mevduat toplamaya teşvik etmek.

Kendi politika faizini yeterince arttıramayan ve bu yüzden eleştirilen Merkez Bankası, şimdi bu yolla bankaları vadeli TL mevduat faizlerinde faiz arttırmaya teşvik ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre 11 Ağustos haftasında 12 trilyon 849 milyar 200 milyon liraya yükselen bankacılık sistemindeki toplam mevduat (bankalararası hariç) içinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile döviz cinsinden mevduatın payının yüzde 68,04’e ulaşması Merkez Bankası’nı (TCMB) harekete geçirdi.

Merkez Bankası’ndan KKM’yi azaltıp standart TL mevduat hesaplarını arttırmak, bankalara maliyetini arttırarak döviz mevduatını azaltmak için ardı ardına tebliğler geldi. KKM’ye geçişte belli bir oranı tutturamayan bankaların cezalandırılmasından vazgeçildi ancak 31 Aralık 2023’e kadar vadesi gelen KKM’den standart TL mevduata geçişte hedef tutturamayan bankalara torbadan ceza çıktı.

Kendi faizini arttırmayan Merkez, bankalardan TL'ye yüksek faiz vermesini istiyor - 10Haber https://10haber.net/2023/08/21/merkezden-kkm-ve-doviz-hesabindan-cikin-tl-mevduata-donun-operasyonu-238123/ 3/14 Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Türkiye’de, eski Hazine ve Maliye bakanı Nureddin Nebati tarafından ‘asrın buluşu’ olarak tanıtılan KKM ve ardından gelen dolarizasyonun yarattığı endişeyi de gösteriyor. Merkez Bankası bu tebliğlerin uygulama süresini 2024 sonuna kadar uzatabilecek. (10HABER)

İlgili Haberler