Tüketiciler dikkat! Almayana da vermeyene de ceza kesilecek

Tüketiciler dikkat! Almayana da vermeyene de ceza kesilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, alışverişlerinde fiş ya da fatura almayan tüketicilere 5 bin liralık özel usulsüzlük cezası uygulanmasının önü açılıyor.

Almayana da vermeyene de ceza kesilecek

Maliye, fiş kesmeyen işletmelere yönelik cezalarda yaptığı düzenlemelere bir yenisini ekleyerek, şimdi de fiş almayan tüketicilere yönelik yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor. Yeni düzenlemeye göre, alışveriş sonrasında fiş almayan tüketicilere 5 bin lira ceza uygulanabilecek.

FİŞ ALMAYAN TÜKETİCİLERE CEZA

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, tüketiciler fiş kesmeyen satıcıyı 5 iş günü içinde yetkililere bildirdikleri takdirde ceza almaktan kurtulacak. Ancak bu süre zarfında bildirim yapılmazsa, tüketiciye 5 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu düzenleme, 2 Ağustos 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanan 7524 sayılı yasa ile yürürlüğe girdi.

DÜZENLEMENİN DETAYLARI

Tebliğ taslağı, ceza uygulamalarına ilişkin ayrıntıları da içeriyor. Tüketici, fiş ya da fatura almadan yaptığı alışverişi 5 iş günü içinde bildirmezse, 5 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacak. Ancak, bu bildirim zamanında yapılırsa tüketici cezadan muaf tutulacak.

Yeni düzenleme ile, hem işletmeler hem de tüketiciler için fiş ve fatura alma-verme süreçleri daha sıkı denetim altına alınacak.

CEZA ÖRNEKLERİ

Vergi Usul Kanunu genel tebliğ taslağında, yeni düzenlemelere ilişkin çeşitli örnekler verildi. Bu örnekler, fiş almayan tüketiciler ve fiş kesmeyen satıcıların nasıl cezalandırılacağını gösteriyor.

Örneğin, Kemal Bey 9 Ağustos 2024'te çocuğuna oyuncak aldı ancak fişini almadı. Bu durumda, Kemal Bey’in vergi mükellefi olduğu göz önünde bulundurulmayarak kendisine 5 bin lira özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Aynı şekilde, satıcıya da fiş kesmediği için ceza kesilecek.

Başka bir örnekte, 3 Ekim 2024’te yapılan bir denetimde Hasan Bey’in (M) şirketinden alışveriş yaptığı ve fiş almadığı tespit edildi. Hasan Bey’e bu nedenle 5 bin lira ceza kesilirken, (M) şirketi de dördüncü kez fiş düzenlememe ihlali yaptığı için 40 bin lira ceza ile karşı karşıya kaldı.

Bir başka örnek ise Nevzat Bey’in 14 Kasım 2024’teki alışverişinde yaşandı. Kendisine fatura düzenlenmediğini 3 Aralık 2024’te vergi dairesine bildiren Nevzat Bey, bu bildirim için gereken süreyi aştığı için 5 bin lira ceza aldı. Satıcıya da fatura düzenlememekten ceza uygulandı.