Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği takvime göre, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için heyecan giderek artıyor. Seçimlerde, Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, il genel meclisi üyelikleri ve belediye meclis üyelikleri için de oy kullanılacak.
Seçimlere sayılı günler kala seçmenlerin kafasındaki soruları yanıtlamak adına yapılan derlemeye göre:
1. Oy Kullanma Yeri: Seçmenler, oy kullanacakları yerleri YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, mobil uygulama veya telefonla YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilecekler. Artık seçmen bilgi kağıdı getirme zorunluluğu bulunmuyor.
2. Cihazlarla Oy Verme Yasağı: Oy verme yerlerine görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla girmek yasak. Bu cihazlar oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.
3. Kimlik Değişikliği ve Oy Kullanma: Evlendikten sonra yeni kimlik değiştirmeyenler, evlenme cüzdanı ile oy kullanabilecekler.
4. Katılacak Siyasi Partiler: Seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Oy pusulalarındaki sıralama ise belirli parti kodlarına göre yapılacak.
Partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:
AKP 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34.
5. Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Oy Kullanma: Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler, büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
6. Diğer İllerde ve Köylerde Oy Kullanma: Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde ise il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak.
7. Oy Pusulaları ve Zarflar: Her bir seçim için farklı renkte oy pusulaları kullanılacak ve tüm pusulaları seçmenler tek zarfa koyacaklar. Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak
8. Oy Verme Saatleri: Oy verme saatleri, doğudaki illerde bir saat erkene alınarak düzenlenecek. Büyükşehirler dışındaki illerde oy verme saatleri 08.00-17.00, doğudaki illerde ise 07.00-16.00 olacak.
9. Oy Sayımı: Oy sayımı sırası, büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde ise belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık olarak belirlendi.
10. Yurt Dışındaki Seçmenler: Yurt dışında yaşayan seçmenler, yerel seçimlerde oy kullanamayacaklar.