Türkiye diken üzerinde. İkiye bölünüyor

Türkiye diken üzerinde. İkiye bölünüyor

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nde su genişliğindeki azalmaya karşı uyardı.

Türkiye'nin en önemli tatlısu göllerinden biri olan Eğirdir Gölü, aşırı kuraklık ve kirlilik nedeniyle alarm vermeye başladı. Gölün en dar kısmı olan Kemer Boğazı'ndaki su genişliği, 1,8 kilometreden 1,2 kilometreye düştü.

Eğirdir Gölü'nün bölünmesine sadece 1,2 km kaldı - Resim: 2

İKİYE BÖLÜNECEK UYARISI

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nden emekli akademisyen ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Kemer Boğazı'ndaki kuraklık tehlikesine dikkat çekerek, önlem alınmazsa gölün bu noktadan ikiye bölüneceği uyarısında bulundu. Kesici, Kemer Boğazı'nın kurumasıyla kamışlık ve sazlıkların istilasına uğradığını belirtti.

Eğirdir Gölü'nün bölünmesine sadece 1,2 km kaldı - Resim: 4

“SU SEVİYESİ AZALDI”

Dr. Kesici, "Kemer Boğazı, Eğirdir Gölü'nün en dar noktası. Daha önce Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasında yaklaşık 2 kilometre mesafe vardı, ancak su seviyesi azaldı. Bu durum, gölün tamamen ikiye ayrılma riskini artırıyor. Suyun tamamen çekildiği dönemlerde bataklık olmasa karşı kıyıya yürüyerek geçmek mümkün. Bu sazlıkların bakımı ve gençleştirilmesi gerekiyor. Dip kısımlar açıldığında suyun sirkülasyonu sağlanacak ve erozyonla biriken toprak engellenecek, göl temizlenecektir" dedi.

Eğirdir Gölü'nün bölünmesine sadece 1,2 km kaldı - Resim: 6

“BUHARLAŞMA ARTACAKTIR”

Gölün rakım olarak en yüksek tarafının Kemer Boğazı olduğunu belirten Dr. Kesici, “Şehir merkezi ile burası arasında en az 10 metrelik kot farkı var. En az su seviyesine sahip ve en hassas yerlerden biri burası. Göl bölündüğünde daha çabuk yok olacaktır ve buharlaşma artacaktır. Bu nedenle bu bölgedeki sazlıkların iyileştirilmesi gerekiyor” diye ekledi.

Su kaynaklarında siyanobakteri tehlikesi - Yeni Çağrı Gazetesi