Türkiye'de bir ilk. İnsan için yedek parça üretiliyor

Türkiye'de bir ilk. İnsan için yedek parça üretiliyor

Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi'nde (METÜM) üretilen insan yedek parçaları görenleri şaşırtıyor. Burun kıkırdağından kalça kemiğine, kafatasından göğüs kafesine kadar çeşitli kemikler, 3D yazıcılar kullanılarak üretilip hastalara naklediliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Medikal Tasarım Merkezi'nde, terör, afet, trafik kazası ve silahlı yaralanmalar sonucu vücutlarında parçalı kemik kaybı yaşayanlar için yedek parça üretiliyor. Ayrıca, kanser veya diğer hastalıklar nedeniyle cerrahi müdahalelerle kemik dokusu çıkarılan hastalar da doktorlarının yönlendirmesiyle bu merkeze başvuruyor.

Ekol TV Ana Haber'de yer alan habere göre, bu merkezdeki implantlar, önce 3D yazıcılarla modelleniyor. Hekim onayı alındıktan sonra titanyumdan üretilip hastaya naklediliyor.

ekran-alintisi.jpg

BÜYÜK KAYIPLAR İÇİN YAPILIYOR

Gülhane METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız, "Bahsettiğimiz tedaviler rutinde yapılmayan, yapılamayan yani büyük kayıplardır. Ya da hayati durumu etkileyecek nitelikte olup da vücudun diğer kısımlarından tamamlanamayacak nitelikteki parçaları biz hastanın tomografisi üzerinden gelen veriler üzerinde tasarımlarını üç boyutlu olarak yapıp üretiyoruz.

Hastanın beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, göğüs cerrahisi gibi ilgili kliniklerdeki hekimlerinin öncelikle bu tedaviyi öneriyor olmaları lazım. Tasarımı eksik olan kısmı ne şekilde, nasıl bir parçayla tamamlayacağımızı her hastada ona özel çalışarak öncelikle sanal ortamda tamamlıyoruz." dedi.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın "Kişiye özgü imalat yapan bir merkeziz. Türkiye'de sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ücretleri ödenebilecek bir merkeziz. Yaşamını son derece kalitesi, konforlu ve yaşanılabilir hale gelmiş bine yakın hasta bugüne kadar 13 yıllık bir süre içerisinde oluştu." ifadelerine yer verdi.