İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Merve Bayram, yağlı karaciğer hastalığının tedavi edilemez olduğunu vurgulayarak, yaşam tarzının değiştirilmesi ve diyet ile artan fiziksel aktivitenin tek tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.
Dr. Bayram, yaptıkları 8 haftalık çalışma sonucunda kızılcık meyvesinin yağlı karaciğer hastalığına olumlu etkileri olduğunu ortaya koyduklarını belirtti. Yapılan çalışmada, kızılcık meyvesinin tüketiminin vücut ağırlığını, vücut yağ oranını ve bel çevresini azalttığı gözlemlendi. Bu sonuçların, özellikle metabolik disfonksiyon ile ilişkili yağlı karaciğer hastalığına sahip bireylerde daha belirgin olduğu ifade edildi.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Merve Bayram, kızılcık meyvesinin antioksidan kapasitesinin yüksek olmasıyla dikkat çekti. Kızılcık meyvesinin içerdiği antosiyaninlerin, doğada bulunan en yüksek antioksidan kapasitesine sahip bileşikler olduğunu belirten Bayram, bu özelliğin yağlı karaciğer hastalığına karşı etkili bir destek olabileceğini söyledi.
Çalışma kapsamında hastaların farklı gruplara ayrıldığını belirten Dr. Bayram, kızılcık meyvesi tüketen gruplarda vücut analizi, bel, kalça ve boyun çevresi ölçümlerinin yapıldığını ifade etti. Sonuçların, kızılcık meyvesi tüketiminin diyet tedavisi ile birlikte ya da tek başına vücut ağırlığını, vücut yağ oranını ve bel çevresini azalttığını gösterdiği belirtildi.
Çalışmanın en dikkat çeken sonuçlarından birinin, ultrasonla karaciğer yağlanma oranında diyet tedavisine ek olarak kızılcık tüketen grupta ciddi bir azalma olduğu vurgulandı. Bu bulgu, kızılcık meyvesinin yağlı karaciğer hastalığının yönetiminde etkili bir besin olabileceği yönünde önemli bir adım olarak değerlendirildi.