TÜRKİYE'DE 10 KİŞİDEN 9'U YÜKSEK GETİRİ BEKLENTİSİYLE...
Araştırmanın sonuçlarına göre kripto parayla işlem yapanların oranı, bir önceki yıla göre yüzde 74 arttı. Türkiye’de her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisi nedeniyle tercih ediyor. Bununla birlikte kripto paraya duyulan güvende de geçen yıla göre yüzde 59 artış olduğu gözlemlendi. Kripto parayı duyan her 10 kişiden 4’ü yatırım aracı olarak güvenirken, bu oran işlem yapanlarda 10’da 7’ye yükseldi.
“YÜKSEK GETİRİ” MOTİVASYONU
Araştırma, kripto parayla işlem yapanların deneyimine dair de önemli çıktılar sunuyor. Her 10 kişiden 9’u kripto parayı “yüksek getiri” beklentisiyle tercih ediyor. Bunu “merak/ilgi çekmesi” ve “teknolojiye dayalı olması” yanıtları takip ediyor. Burada dikkat çeken sonuçlardan biri, kripto paranın şeffaf olduğunu düşünen insanların geçen yıla oranla yüzde 44.6 artış göstermesi.
MEMNUNİYET ORANI EN YÜKSEK KESİM Y KUŞAĞI
Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i yaptığı işlemden memnun olduğunu açıklıyor. Kripto parayla işlem yapanların memnuniyet oranı bu yıl 2.5 kat arttı. Yüzde 84.9 ile memnuniyet düzeyi en yüksek olan kesim Y Kuşağı. Cinsiyet bazında ele alındığında işlem yapan kadınların yüzde 64.2’sinin, erkeklerin de yüzde 44.8’inin çok memnun olduğu görülüyor. Kullanıcıların memnun olma nedenlerinin başında “alım satım kolaylığı” ve “yüksek kazanç” geliyor.
Araştırmada ortaya çıkan diğer dikkat çekici bulgular ise şöyle:
Kripto para ile işlem yapan her 10 kişiden 4’ü NFT kavramını biliyor.
İşlem yapanların yüzde 86’sı kripto parayı yüksek getiri beklentisi için tercih ediyor.
İşlem yapanlar arasında yüzde 80 oranla en çok tercih edilen kripto para Bitcoin.
Kripto parayla işlem yapan 10 kişiden 7’si kripto para piyasasını tavsiye ediyor.
Yatırım aracı olarak kripto para piyasasını kârlı bulanların sayısı yüzde 43.5 arttı.
Yerli platformların tercih edilme oranı yüzde 51.4.
Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 2’si kadın.
Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 8’i Y Kuşağı.
X Kuşağı’nda işlem yapanların oranı 2021’e göre yüzde 80 arttı.