Türkiye'de organ nakli bekleyenlerin sayısı 26 bini geçti

Türkiye'de organ nakli bekleyenlerin sayısı 26 bini geçti

Türkiye'de organ nakli bekleyen hasta sayısı 26 bini geçti ancak bağışlar hala yetersiz. Hastalar, böbrek, kalp ya da karaciğer nakliyle hayata yeniden tutunacağı günü bekliyor.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 26 binden fazla hasta, organ nakli için sıra bekliyor. Listenin başında 22 bin 178 kişiyle böbrek hastaları var. Onu karaciğer ve kalp hastaları izliyor. Türkiye'de organ nakillerinin yüzde 78'i canlı vericiden, yüzde 22'si ise kadavradan yapılıyor. 

"TÜRKİYE ORGAN BAĞIŞINDA SON SIRALARDA"

TRT Haber'in aktardığına göre Türkiye'de 473 bin kişi organ bağışında bulunmak için form doldurdu. Sayı çok gibi görünse de yeterli değil. Genel Cerrah Prof. Dr. Aydın Dalgıç, Türkiye'nin organ bağışı konusunda gelişmiş ülkelere kıyasla son sıralarda olduğunu söylüyor. 

Karaciğer ve böbrek nakli canlı vericiden olabiliyor, diğer nakiller ise kadavradan yapılıyor. Umut listesine sürekli yeni hastalar ekleniyor. Sağlık Bakanlığının verilerine göre bu rakam 26 bini geçmiş durumda. 

NAKİL İÇİN 7/24 GÖREVDELER

Ekipler ise, her an görev hazır. Yeter ki, bir bağış haberi gelsin. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Fadime Yaşar, "365 gün 24 saat icapçıyız. Organ çıktığı an hızla gidip hastamıza organı naklediyoruz. Organ nakillerinde hızlı olmanız gerekiyor. Kalpte çok hızlı olmalıyız. Karaciğerde biraz daha zaman var, böbrekte biraz daha fazla zamanımız var." dedi. 

"DİNİ YÖNDEN SAKINCASI YOK"

Organ bağışında dini açıdan kaygıları olanlara ise din görevlilerinin yanıtı net.

Mamak Müftüsü Ramazan Ilıkkan, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurulu'nun fetvasına göre, beyin ölümü gerçekleşen kişinin kendi iradesi ya da öldükten sonra yakınlarının iradesi şartıyla caiz olduğunu belirtti. 

İlgili Haberler