Türkiye'nin önemli tıbbi biyokimya uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, madımak otunun doğal kaynaklarımızdan biri olan ve özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen geleneksel bir bitki türü olduğuna dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Karabulut, madımak otunun ince yaprakları ve salkım şeklindeki çiçekleri ile bilinen sideritis türüne ait olduğunu belirtiyor. Halk arasında farklı isimlerle anılan bu bitkinin Türkiye dışında da bazı Akdeniz ülkelerinde de yetiştiğini ifade etti.
Sağlık açısından da önemli potansiyel faydaları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, madımak otunun içeriğindeki bileşenlerin antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca sindirim sistemini destekleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve stresi azaltıcı etkileri olabileceğini söylüyor.
Madımak otunun çeşitli şekillerde tüketilebileceğini ve özellikle çorba ve çay olarak tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Karabulut, bu bitkinin toplumda kültürel ve tıbbi bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Geleneksel olarak grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığını, sindirim sistemini destekleyici ve antioksidan özelliklere sahip olduğunu da ekliyor.
Karabulut, madımak otunun özellikle Doğu Anadolu mutfağında sıkça kullanıldığını ve çorba, börek ve yemek olarak tüketildiğini belirtiyor. Hamileler, emziren anneler ve karaciğer hasarı olanlar için madımak çayının uzmana danışarak tüketilmesini tavsiye ediyor.