Eylül başında Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan ve 2008 yılında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Bursa ziyareti sırasında tadına hayran kaldığı "Bursa Siyahı" inciri, ününü dünya çapında duyurmayı başardı.
Kraliçeye sunulan bu özel incir, Buckingham Sarayı'na kadar ulaşarak İngiliz kraliyet sofralarında yer buldu. Lezzeti, büyüklüğü, rengi ve dayanıklılığıyla dikkat çeken bu incir, özellikle ihracatta büyük talep görüyor.
Her yıl ağustosun ilk haftalarında hasadı yapılan Bursa Siyahı inciri, ağaçlardan özenle toplanarak yurt dışı pazarları için hazırlanıyor. Türkiye'deki üretimin yüzde 90'ının karşılandığı Bursa’da, 2023 yılında yaklaşık 28 bin ton incir üretildi. Üretilen incirlerin yüzde 60-70'i taze olarak ihraç edilerek Türkiye'ye 45-50 milyon dolar döviz kazandırıyor.
Bu özel incir, renk, boyut ve ağırlıklarına göre sınıflandırılarak 'reçellik', 'ihracatlık' ve 'iç piyasa olgun' olarak ayrılıyor. Coğrafi tescil alan 26. ürün olarak tanıtılan Bursa Siyahı, Avrupa'nın birçok ülkesine, özellikle İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya'ya ihraç ediliyor.
Mudanya'nın Yörükali Mahallesi’nde incir yetiştiren Sait Kaya, Bursa Siyahı'nın uzun raf ömrü ve dayanıklılığı sayesinde çok tercih edildiğini belirterek, bölgenin toprağı ve iklim koşullarının bu avantajları sağladığını dile getirdi. Küresel ısınma nedeniyle incir üretiminin bazı yıllarda azaldığını belirten Kaya, her yıl mevsimsel dalgalanmaların üretimi etkilediğini vurguladı.
Yörükali Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Umut Kaya ise Bursa Siyahı'nın güneşte değil, aydan aldığı renk ile olgunlaştığını belirtti. Geleneksel bilgiye göre, bu özel incir güneşten tadını ve vitaminini alırken, siyahlığını ise ay ışığından kazanıyor.