Türkiye'de yılda 21 milyon ton süt üretiliyor

Türkiye'de yılda 21 milyon ton süt üretiliyor

Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında İzmir ve çevre illerindeki süt firmalarını ziyaret etti.

Konsey, İzmir ve Manisa’da süt sanayicileri, üreticileri, yem fabrikaları ve çiftliklerle buluşarak, Dünya Süt Günü’nde Tire’de sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Ulusal Süt Konseyi Araştırma Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Artık, "Dünya genelinde yılda yaklaşık 940 milyon ton süt üretiliyor. Türkiye, 21,5 milyon ton üretimle Avrupa ve dünya liginde üst sıralarda yer alıyor.

Her yıl 100’den fazla ülkeye süt ürünü ihraç eden büyük bir ekosistemimiz var. Sektörümüz bazı sorunlarla da karşı karşıya. Bu sorunları ele almak ve çözümler geliştirmek için bir araya geldik" dedi.

Çiğ süt alım-satımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Artık, "Mevsimsellik nedeniyle şu anda çiğ süt arzının bol olduğu bir dönemdeyiz. Ancak, uluslararası fiyatlardaki dalgalanmalar nedeniyle süttozu ve peynir altı suyu tozu ihracatımız geçtiğimiz yıl önemli ölçüde azaldı. Sanayicilerimizin yurtiçi satışlarında da beklenen artış gerçekleşmedi. Bu dönemde çiğ süt arzının artması, ancak talebin ihracat ve yurtiçi satışlarla desteklenememesi nedeniyle arz-talep dengesinde sorun yaşıyoruz. Bu durum sektörümüz için yeni değil; her yıl bu aylarda çiğ süt arzı artar" ifadelerini kullandı.

Süt bolluğu yaşanan dönemlerde süt sanayicilerinin üreticileri mağdur etmemek adına süttozu yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Artık, "Sektör kendi içinde regülasyon yapıyor. Sanayiciler, ihtiyaçları olmasa bile üreticileri desteklemek için sütü alıp süttozu olarak stokluyorlar.

Ancak, özel sektörün gücü sınırlı ve belirli bir noktada kamu desteğine ihtiyaç duyuyor. Bu dönemlerde Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) devreye girmesi çok önemli. Sektör şu anda, ESK’nın fazla sütü piyasadan alarak süttozu yapmasını ve sütün azaldığı dönemlerde tekrar piyasaya sürmesini bekliyor" dedi.

Ulusal Süt Konseyi Araştırma Danışma Kurulu üyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Üstüner, İzmir'de düzenlenen bir televizyon programında sektörü ve tüketicileri bilgilendirdi. Üstüner, sütün sağlıkla ilişkisi, süt ve ürünleri hakkında bilgi kirlilikleri ve ihracat konularında konuştu. Ayrıca, süt üreticilerinin zorlu çalışmalarını ve sütün çiftlikten sofraya kadar olan yolculuğundaki emeği vurguladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kararı doğrultusunda 1 Haziran Dünya Süt Günü, 1 Haziran’ı içine alan hafta ise Dünya Süt Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı, sütün insan sağlığı açısından önemine dikkat çekmek ve sektörün etkilerini vurgulamak için farkındalık yaratmaktır. Dünya Süt Günü, her yıl farklı ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.