Atmosferik kirliliğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri uzun zamandır bilinmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hava kirliliğinin ruh sağlığımızı da olumsuz etkileyebileceğini ve intihar riskini artırabileceğini gösteriyor.
Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'dan Dr. Tamma Carleton ve ekibi, hava kirliliği ve intihar arasındaki bağlantıyı test etmek için yenilikçi bir yöntem geliştirdiler. Araştırmacılar, sıcaklık ters dönmeleri sayesinde hava kirliliğinin arttığı ancak diğer faktörlerin sabit kaldığı dönemleri incelediler.
KADINLARDA İNTİHAR RİSKİ DAHA DA ARTIYOR
2000-2019 yılları arasındaki verileri analiz eden araştırmacılar, hava kirliliğinin arttığı haftalarda Çin'deki intihar oranlarında yaklaşık yüzde 25'lik bir artış olduğunu gözlemlediler. Bu etki en çok yaşlı kadınlarda görülüyor ve intihar oranları genel nüfusa kıyasla 2,5 kat daha fazla artıyor.
Araştırmacılar, hava kirliliğinin intihar riskini nasıl artırdığına dair kesin bir açıklama sunamıyor. Ancak, hava kirliliğinin beyin fonksiyonlarını ve ruh halini olumsuz etkilediği ve bu da intihar riskini artırabileceği düşünülüyor.
ARAŞTIRMANIN BULGULARI
- Hava kirliliği arttıkça intihar oranları da artıyor.
- Bu etki en çok yaşlı kadınlarda görülüyor.
- Hava kirliliği, intihar riskini yüzde 25'e kadar artırabiliyor.
- Hava kirliliği ile intihar arasındaki bağlantı, kamu politikasının ve çevre politikasının ruh sağlığını korumadaki önemli rolünü gösteriyor.
TÜRKİYE'DE BU ŞEHİRLERDE YAŞAYANLAR DİKKAT!
Türkiye'de hava kirliliği en yüksek olan şehirler sırasıyla şöyle:
- Iğdır
- Muş
- Bursa
- İstanbul'da Göztepe ve Esenyurt
- İzmir'de Gaziemir ve Bayraklı
- Ankara'da Kayaş ve Sıhhıye