Türkiye’nin ciğerleri yanıyor. Manisa, Bursa ve İzmir

Türkiye’nin ciğerleri yanıyor.  Manisa, Bursa ve İzmir

Yüksek sıcaklıkların etkisiyle birçok ilde orman yangınları başladı. Manisa, Bursa ve İzmir'in bazı ilçelerinde çıkan yangın çıktı.

Bergama'da dün başlayan yangına müdahale sırasında devrilen kamyonette bulunan Bergama Orman İşletme Müdürü hayatını kaybetti. İzmir’de Adnan Menderes Havalimanı çevresindeki yangın nedeniyle bazı uçuşlar iptal edildi. Ayrıca Buca ve Gaziemir'de yangınlar yerleşim yerlerine ulaştı.

Manisa Turgutlu'daki yangın, saat 11.40'da Avşar Mahallesi'ndeki kırsal alanda başladı. Rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen alevler ormanlık alana sıçradı. İlk müdahaleyi Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi ekipleri yaptı, ardından bölgeye birçok orman yangın söndürme ekibi sevk edildi.

Yangını kontrol altına almak için İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 3 uçak, 5 helikopter, 8 arazöz, 2 su tankeri, 1 dozer ile birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Turgutlu Belediyesi Park Bahçe İşleri Müdürlüğü personeli yoğun bir çalışma yürütüyor.

00gi.jpg

BAZI EVLER ALEVLER İÇİNDE KALDI

Yerleşim alanına yakın bir noktada başlayan yangında bazı evler de alevler içerisinde kaldı. Vatandaşlar bahçe hortumlarıyla alevlerin evlerine yaklaşmasını önlemeye çalışıyor.

İZMİR GAZİEMİR'DE DE YANGIN ÇIKTI

İzmir'in Gaziemir ilçesi Zafer Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı hava ve kara ekipleri ile çok sayıda itfaiye görevlisi sevk edildi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

.jpg

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’in Gaziemir ve Buca ilçelerindeki yangınlara havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir’in Gaziemir ve Buca ilçelerindeki yangınlara karşı ilk andan itibaren havadan ve karadan müdahalelerimiz sürüyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) teşkilatımız ve tüm kurumlarımızın desteğiyle yangını kontrol altına almak için yoğun şekilde gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı ve yangına müdahale görüntülerini paylaştı.

8.jpg

BUCA’DA ORMAN YANGINI

İzmir'in Buca ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangın, Buca'ya bağlı Zafer Mahallesi'nde saat 13.15'te ormanlık alanda başladı. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, 7 uçak, 16 helikopter, 35 arazöz, 11 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale ediyor. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

640xauto-001.webp

FOÇA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki ormanlık ve makilik alanda çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle yayılarak Jandarma Komando Teröristle Mücadele Harekatı Okul Komutanlığı kampüsünde etkili oldu. Yangına Orman Genel Müdürlüğü'ne ait hava ve kara araçlarıyla müdahale edilirken, askeri personel de destek sağladı. Yangın, askeri bölgenin arkasındaki Koca Mehmetler Mahallesi'ne yayıldı. Bu bölgede bulunan Hayat Foça Sitesi tedbir amaçlı boşaltıldı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, yangının 22.30'da kontrol altına alındığını belirtti. Yangın nedeniyle yaklaşık 50 hektar alan zarar gördü. Söndürme çalışmalarında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 3 uçak, 2 helikopter, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi, Yenifoça Jandarma Komando Teröristle Mücadele Okul Komutanlığı ve Foça Deniz Üs Komutanlığı itfaiye araçları, emniyet ve jandarmaya ait TOMA'lar yer aldı.

18953032-728xauto.webp

ELEKTRİKLER KESİLDİ

İzmir'de yangın alanındaki bazı bölgelerde elektrikler tedbir amaçlı kesildi.

BERGAMA'DAKİ ORMAN YANGININDA BİR KİŞİ ÖLDÜ

İzmir Bergama'da çıkan orman yangınına müdahale sırasında devrilen kamyonetteki Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş hayatını kaybetti. Alevlere müdahale sırasında yaralanan ulaştırma personeli Özgür Dilsiz ve Şahin Dönertaş, Bergama Devlet Hastanesi'nde ilk müdahalelerinin ardından helikopterle İzmir Şehir Hastanesi'ne sevk edildi.

ty.jpg

BURSA'DA ORMANLIK ALANDA YANGIN

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Çivili Mahallesi'nde ormanlık alandan yükselen dumanları görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Bölgeye Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ve Orhaneli Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale ediyor.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Adnan Menderes Havalimanı çevresindeki yangın nedeniyle bazı uçuşlar geçici olarak iptal edildi. Pegasus Hava Yolları'ndan yapılan açıklamada, "İzmir Adnan Menderes Havalimanı yakınlarında çıkan yangın nedeniyle meydan iniş ve kalkış trafiğine geçici olarak kapatılmıştır. İzmir'e iniş yapması planlanan uçaklarımız, geçici olarak Bodrum Milas Havalimanı'na yönlendirilmiş ve inişlerini tamamlamıştır. Seferleri etkilenen diğer yolcularımıza ise SMS ve e-posta yoluyla gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Yangın bölgesindeki herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletir, yangının en kısa sürede kontrol altına alınmasını temenni ederiz" ifadeleri kullanıldı.

BALIKESİR'DE ORMAN YANGINI

Balıkesir'in Altıeylül ilçesinde, tarım arazisinde başlayıp ormana sıçrayan yangını kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Paşaköy Mahallesi'ndeki yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.