Türkiye'nin dört bir yanındaki hasat buraya getiriliyor: Dört ay doğal yoldan taze kalıyor

Türkiye'nin dört bir yanındaki hasat buraya getiriliyor: Dört ay doğal yoldan taze kalıyor

Türkiye'nin dört bir yanındaki tarlalardan yapılan patates hasadı Kapadokya'ya getirilerek doğal soğuk hava depolarında saklanıyor.

Kapadokya bölgesinde bulunan 1321 numaralı ruhsatlı ve 2 milyon ton kapasiteli yer altı doğal soğuk hava depoları, Türkiye'nin patates ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Bu depolar, bölgede farklı yerlerden getirilen yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patatesi, özel olarak oyulmuş tüf kayalarından oluşturulan doğal soğuk hava depolarında saklayarak muhafaza ediyor.

Bu depolar, sıfır enerji maliyetiyle çalışıyor ve nem ile ısı sayesinde patatesin bozulmadan uzun süre saklanmasına olanak tanıyor. Depoların geniş kapasitesi sayesinde tırlar ve kamyonlar içeriye girebiliyor. Depolama süreçleri bu sayede kolaylaşıyor.

patates-3.jpg

Patates üreticisi Fatih Yılmaz, 3. ayda ekimine başlanan patateslerin 10 ila 11 aylarda hasat edildiğini belirterek, depolara gelen patateslerin ihtiyaca göre sevk edildiğini ifade etti. Yılmaz, depolarda saklanan patateslerin minimal kayıpla korunduğunu ve yaz ve kış ısı dengesi sayesinde uzun süre muhafaza edilebildiğini vurgulayarak, "Bu depolarda patatesler 4. aya kadar kendisini koruyor" dedi.

İşletmeci Abdullah Şahin ise depoların patatesin sıvı kaybını engellediğini ve bu sayede patateslerin raf ömrünün uzadığını belirtti. Şahin, bu depolarda saklanan patateslerin bozulmaması nedeniyle tüketicilere kaliteli bir şekilde sunulduğunu ifade etti.

patates.jpg

Nevşehir Valisi Ali Fidan, bölgedeki doğal soğuk hava depolarının, Nevşehir'in patates üretimi ve depolama potansiyeline önemli bir katkı sağladığını belirterek, "Nevşehir bölgesinde bulunan 2 milyon ton kapasiteli kayadan oyma doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 1 milyon 600 bin ton patates şu an depolanıyor. Patatesler kış boyu depolar sayesinde tazeliğini koruyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler