Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden biri olan Eğirdir Gölü, aşırı kirlilik nedeniyle ciddi bir çevresel sorunla karşı karşıya. Göl yüzeyi, su bitkileri ve yosunlarla kaplanmış durumda, bu da göldeki oksijen oranını düşürerek birçok su canlısının kitlesel ölümüne yol açmış. Kötü koku ve görsel kirlilik oluşturan bu yoğun bitki örtüsü, göl kıyılarında binlerce ölü salyangoz ve tatlı su midyesinin birikmesine neden oldu.
Eğirdir Gölü'nün korunması için çalışan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Göldeki su salyangozları, ağır metaller ve tarım atıkları gibi kirleticilerin temizlenmesinde kritik rol oynayan canlılardır. Ancak bu canlıların kitleler halinde ölmesi, gölün ekosisteminin büyük ölçüde bozulduğunu ve gölün yok olma aşamasına geldiğini gösteriyor" dedi.
Dr. Kesici, su bitkilerinin gölde yayılmasının ardından bu bitkilere bağlı olarak yaşam süren organizmaların yaşam alanlarının yok olduğunu ve kıyılara sürüklendiğini belirtti. "Gölün direnci kalmamış durumda," diyen Kesici, bu tür canlıların Avrupa ülkelerinde ekonomik değer taşıdığını fakat Türkiye'de ölü olarak bulunduğunu ekledi.