Türkiye'nin en iyi 100 yemeği arasında artık o da var

Türkiye'nin en iyi 100 yemeği arasında artık o da var

Dünyanın gıda atlası olarak bilinen uluslararası bir internet sitesi tarafından güncellenen "Türkiye'nin En İyi 100 Yemeği" listesinde, Samsun'dan Bafra pidesi 11. sıradan girdi.

TasteAtlas tarafından hazırlanan listeye Samsun'dan giren tek yemek olan Bafra pidesi, Afyon sucuğu, sarma, humus, lahmacun, katmer, Mersin tantuni, kazandibi, Antakya künefesi, gözleme, kokoreç, sucuk, menemen ve karnıyarık gibi birçok ünlü yemeği geride bırakarak dikkat çekti. Listenin ilk sırasında çeşitli küçük tabaklarla hazırlanan Türk kahvaltısı yer alırken, tombik döner, beyran, dondurma, mantı, mercimek çorbası, hünkar beğendi, Gaziantep baklavası, kalamar tava ve Adapazarı köftesi gibi yemekler de üst sıralarda kendine yer buldu.

aw240150-02.jpg

Bafra pidesi, Brezilya'nın pao de queijosu, Malezya'nın roti canaisi, Kolombiya'nın pan de bonosu, Azerbaycan'ın qutabı, İtalya'nın piadina romagnolası ve Hindistan'ın butter garlic naan ile amritsari kulchasını geride bırakarak ekmekler arasında da öne çıkmıştı. Şekil olarak kano veya şeker kamışına benzeyen Bafra pidesi, 1 metre uzunluğunda ve 2,5 santimetre kalınlığında olup, mayalı hamurunun 1 gün dinlendirilmesiyle hazırlanıyor. İç harcı yağsız pişmiş kıyma ve çiğ ince doğranmış soğanla yapılan pide, fırında pişerken soğanların hamur içinde pişmesiyle eşsiz bir lezzet kazanıyor. Pişirme süresi 25 dakika olan Bafra pidesinin üzerine sürülen köy tereyağı ise son dokunuşu oluşturuyor.

aw240150-01.jpg