GÜLSÜM ALPKIRAY / GÜNBOYU
İtalyanca ‘citta’ ve İngilizce ‘slow’ kelimelerinin birleşiminden oluşan, ‘sakin şehir’ anlamına gelen ve ‘Slow Food: Yavaş yemek’ hareketini kentsel alana genişletmek amacıyla 1999 yılında İtalya’da başlatılan cittaslow akımı, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi iddia ediyor. Bununda kentin yemek ve tarihsel kimlikle olacağı düşünülüyor.
Cittaslow akımı, kısa sürede dünya çapında yayılarak çeşitli belediyelerin üye olabildiği uluslararası birlik haline geldi. Türkiye'de ise bu olay ilk olarak 2009'da İzmir'in Seferihisar ilçesinin Cittaslow Derneği'ne dahil edilmesiyle başladı. Cittaslow Türkiye listesine yeni şehirler de eklenmeye devam ediyor.
İŞTE TÜRKİYE’NİN SAKİN ŞEHİRLERİ
İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu olmak bu dört ile bağlı ikişer ilçe listede.
Diğer sakin şehirler Bitlis'in Ahlat, Malatya'nın Arapgir, Antalya'nın Finike, Sinop'un Gerze, Çanakkale'nin Gökçeada, Ankara'nın Güdül, Şanlıurfa'nın Halfeti, Bursa'nın İznik, Erzincan'ın Kemaliye, Ordu'nun Perşembe, Artvin'in Şavşat, Erzurum'un Uzundere, Kırklareli'nin Vize ve Aydın'ın Yenipazar ilçeleri olarak sıralanıyor.
ADAY ŞEHİRLER
Cittaslow Türkiye listesine girmek için adaylık başvurusu yapan ve kriterlerle ilgili inceleme süreçleri devam eden sekiz ilçe daha bulunuyor. Kastamonu'ya bağlı Daday, Karabük'ün Eflani, Aksaray'ın Güzelyurt, Samsun'un Yakakent, Çanakkale'nin Bayramiç, Eskişehir'in Sivrihisar, Tekirdağ'ın Şarköy ve Bilecik'in Osmaneli ilçelerinin adaylık süreci devam ediyor.