Türkiye'nin girişimiyle Gazze UNESCO raporlarına eklendi

Türkiye'nin girişimiyle Gazze UNESCO raporlarına eklendi

Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleşen girişimle, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) bundan sonra faaliyet raporlarında Gazze'yi de içerecek.

UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet, 219. Yürütme Kurulu Toplantısı'nın son gününde yaptığı konuşmada, toplantının verimli geçtiğini belirtti. Aybet, toplantının uzlaşma ile birçok şeyin başarılabileceğini gösterdiğine dikkat çekti. "Her konuda anlaşmamız mümkün olmayabilir ancak kabul edilebilir bulduğumuz noktalarda anlaşabiliriz ve bu kurumu ileriye taşıyabiliriz." diyen Aybet, şeffaflığın ve gerekli belgelerin zamanında paylaşılmasının önemine vurgu yaptı.

Gazze'ye yönelik UNESCO'nun Eylem Planı'nı memnuniyetle karşıladıklarını ancak sunuluş biçiminden memnun olmadıklarını ifade eden Aybet, bu konuların tartışılmadan önce üye devletlerle paylaşılması gerektiğini belirtti. Aybet ayrıca, "UNESCO'nun bir sonraki iki senelik faaliyetlerini aktaran C5 raporunda Gazze'deki faaliyetlerini de içerecek şekilde tüm çatışma bölgelerindeki faaliyetlerini raporlamasından memnuniyet duyuyoruz." dedi.

Aybet, BM sisteminin küresel ölçekte dehşet verici savaşların ardından kurulduğunu, ancak günümüzde savunmasız insanların hala öldüğünü belirterek, uluslararası kurumların prensiplerle yönlendirildiğini ve bu prensiplerin korunması gerektiğini vurguladı. Aybet, "Kurumlar, meşruiyetlerini korumak istiyorlarsa herkesi kapsayıcı olmak zorundadırlar." ifadelerini kullandı.

Aybet, Türkiye'nin girişimiyle artık UNESCO'nun faaliyet raporlarına Gazze'nin de ekleneceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin girişimiyle BM Genel Kurulu kararı, UNESCO'nun ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarına ilişkin kararına eklenmişti.