Türksat 6A ile Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu

Türksat 6A ile Türkiye'nin uzaydaki aktif uydu sayısı 9 oldu

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzaya gönderilmesiyle, Türkiye'nin aktif uydu sayısı 9'a çıktı.

Türksat 6A'dan önce Türkiye'nin 5'i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3'ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere toplam 8 aktif uydusu vardı. Türksat 6A, bu filonun 9. aktif üyesi oldu.

Türkiye'nin iletişim uydu serüveni, Türksat 1A'nın 24 Ocak 1994'te uzaya fırlatılmasıyla başladı, ancak bu uydu roket arızası nedeniyle okyanusa düştü. Türkiye, 10 Ağustos 1994'te Türksat 1B ile uzaydaki yerini aldı. Bu gelişmeyi Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının fırlatılması izledi.

AIRBUS D&S tarafından üretilen ve test edilen Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları, 2017'de imzalanan sözleşme sonrası Fransa'nın Toulouse kentinde üretildi. Türksat 5A, 8 Ocak 2021'de, Türksat 5B ise 19 Aralık 2021'de SpaceX tarafından uzaya fırlatıldı.

Türksat 6A ile önemli bir adım atıldı. Bu uydu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olarak yaklaşık 10 yıl süren çalışmalar sonucunda geliştirildi ve 4 Haziran'da SpaceX tesislerine gönderildi. Başarıyla uzaya gönderilen uydu, ilk sinyalini de aldı.

Türksat 6A, gerekli testlerin ardından 42 derece doğu yörüngesinde, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 8,4 kilovat güce ve 4 bin 229 kilogram ağırlığa sahip bu uydu, Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri Türkiye'nin kapsama alanına dahil edecek. Böylece Türkiye'nin uydu hizmetleri nüfus kapsamı 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak ve Türksat'ın uydu hizmeti ihracatında önemli bir artış hedefleniyor.

Türksat 6A'nın üretiminde yerli mühendisler önemli bir rol oynadı. Bu başarıyla Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen sayılı ülkeler arasına girdi ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmesi bekleniyor.

İMECE uydusu, Türkiye'nin metre altı çözünürlüğe sahip ilk yerli ve milli gözlem uydusu olarak 15 Nisan 2023'te ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı. Bu gelişme, Türkiye'nin sıfırdan yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kapasiteye sahip olduğunu gösteriyor. İMECE projesi kapsamında elektro-optik kamera, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X ve S bant haberleşme ekipmanları ve antenleri, güç düzenleme ve dağıtım ekipmanları, uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımları, yer istasyonu anteni ve yazılımları yerli olarak geliştirildi.

Bu uyduyla birlikte AKUP, Kılıçsat ve ConnectaT2.1 küp uyduları da uzaya gönderildi. İMECE, savunmadan afet yönetimine, çevre ve şehircilikten tarım ve ormancılığa kadar birçok alanda 5 yıl süreyle hizmet verecek.

Göktürk-1 uydusu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hedef istihbarat ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2016'da uzaya fırlatıldı. Alçak irtifa dünya yörüngesinde konumlanan bu uydu, çevre ve yapılaşma izleme, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapıyor. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden keşif yapabilen Göktürk-1, 0,50 metre çözünürlükte görüntü sağlıyor.

Göktürk-2, Türkiye'nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu olarak 2012'de uzaya gönderildi. Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜBİTAK UZAY-TUSAŞ iş birliğiyle üretilen bu uydu, yüksek çözünürlükte görüntüler sunarak savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçları karşılıyor. Göktürk-2, yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek hızda veri haberleşmesine sahip ve dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011'de Rusya'dan fırlatıldı ve tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen görevini 2022'de tamamladı. Bu süreçte, TÜBİTAK UZAY ve TUSAŞ bünyesinde, uydu projelerinde görev alacak uzman insan gücü yetiştirilirken, uydu ve ekipman seviyesi tasarım, analiz, üretim, montaj, entegrasyon ve test faaliyetlerine yönelik altyapı ve kabiliyetler kazanıldı.