Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Karar, piyasa beklentileriyle uyumlu olarak açıklanırken, sekiz aydır değişmeyen faiz oranı iş dünyasında yeni tartışmalara yol açtı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini ise yıl başında yüzde 38 olarak belirlediği oranı yüzde 44’e yükseltmişti.
TÜSİAD'DAN UYARI
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) düzenlediği Yatırım Zirvesi’nde konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, faiz indirimi konusunda temkinli olunması gerektiğini belirtti. Ekonomim’de yer alan habere göre, Turan, enflasyonla mücadelede bir miktar başarı elde edildiğini, ancak sürecin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Turan şu ifadeleri kullandı:
"Erken göreceğimiz bir faiz indirimi bu süreçte yakaladığımız başarının zedelenmesine ve sürecin uzamasına neden olabilir. Bunun maliyetini özellikle sanayi tarafından hem yüksek finansman giderleri, hem de talebin yavaşlaması açısından hissetmeye başlamışken çok dikkatli olmalıyız."
Turan ayrıca, kamu harcamalarının daha sıkı kontrol edilmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadelede toplumsal mutabakatın önemini vurguladı.
İŞ DÜNYASINDAN FAİZ İNDİRİMİ ÇAĞRISI
Yüksek faizin finansman sorunlarını artırdığına dikkat çeken iş çevreleri ise faiz indirimi taleplerini yeniledi. Özellikle sanayi temsilcileri, maliyet yükünün hafifletilmesi için Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklediklerini dile getirdi.
ENFLASYONUN SEBEBİ ASGARİ ÜCRET Mİ?
Faiz ve enflasyon tartışmalarına işçi sendikaları da dahil oldu. Asgari ücret görüşmeleri öncesinde açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, enflasyonun asgari ücretle ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi. Atalay, şu ifadeleri kullandı:
"Bir senedir asgari ücrete zam gelmiyor ama enflasyon devam ediyor. Demek ki enflasyonun sebebi asgari ücret değilmiş. Asgari ücret bir geçim oldu. Bu ülke açısından doğru bir veri değil. Asgari ücretlinin insanca yaşayabileceği bir ücret olmalı."