Tütünsüz sağlıklı yaşama dikkat çekmek için yürüdüler

Tütünsüz sağlıklı yaşama dikkat çekmek için yürüdüler

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Tütünsüz Sağlıklı Yaşam İçin Sende 1 Adım At" adlı yürüyüş etkinliği düzenlendi. Bu etkinlikte konuşan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, sigara tüketiminin çevre ve sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Dr. Uras, "Her 3 bin paket sigaranın üretimi için bir ağaç kesiliyor ve her yıl 1 milyon kuş, yere atılan sigara izmaritlerini yutarak ölüyor. Tütün ürünleri, vücudun pek çok bölgesinde çeşitli kanserlere yol açıyor" dedi.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında düzenlenen yürüyüş, 19 Mayıs Lisesi Hava Merasim Bölüğü Boru ve Trampet Takımı eşliğinde, Genç Yeşilay gönüllülerinin de katılımıyla İstiklal Caddesi'ndeki Verem Savaş Dispanseri önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş sonrasında kurulan stantta vatandaşlara sigarayı bırakma yöntemleri hakkında bilgi verildi ve ücretsiz karbonmonoksit ölçümleri yapıldı.

"KANSERE YOL AÇIYOR"

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uras, tütün kullanımının sadece akciğer kanseri değil, ağız, gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme ve rahim ağzı kanserine de neden olduğunu belirtti. Ayrıca tütün kullanımı, aile bütçelerinin gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne kaymasına ve yoksullaşmaya neden olmaktadır. Tütün üretimi, diğer tarım ürünlerine göre daha fazla su tüketir; tek bir sigaranın üretimi için yaklaşık 3,7 litre su gerekmektedir. Sigara izmaritleri su kaynaklarını kirleterek çevreye zarar vermektedir; tek bir izmarit, yaklaşık 100 litre suyu kirletebilir. Sigara izmaritlerindeki tehlikeli kimyasallar ve elektronik sigara atıkları da suya ve toprağa sızarak çevreye zarar vermektedir.

Tütün endüstrisinin her yıl 84 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı salınımına neden olduğunu vurgulayan Dr. Uras, tütün dumanının dizel egzozundan daha fazla partikül madde içerdiğini ve hava kirliliğini artırdığını söyledi. Tütün endüstrisinin kıt kaynakların azalmasına ve iklim değişikliğine yol açarak ekosisteme zarar verdiğini belirtti. Son olarak, sigaranın üretimi için kullanılan kağıt ve karton nedeniyle binlerce ağacın kesildiğini ve her yıl 1 milyon kuşun yere atılan izmaritleri yutması sonucu öldüğünü ifade etti. Dr. Uras, "Tütün endüstrisi sadece insan sağlığını değil, gezegenimizi de zehirlemektedir" dedi.