Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi! Tıp tarihinde yeni bir çağ mı başlıyor?

Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi! Tıp tarihinde yeni bir çağ mı başlıyor?

Koronavirüs pandemisi için aşı geliştiren Biontech'in kurucusu Uğur Şahin'den pandemi sonrası yeni bir müjdeli haber daha geldi. Şahin, dünyanın umutla beklediği kanser aşısı için tarih verdi.

Koronavirüs pandemisinde ortaya çıkan korona aşısının ardından dünya genelinde aşı gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. 2019 yılının son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs kısa sürede küresel bir pandemiye dönüşmüş ve milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuştu.

Dünya korona aşılarının da desteğiyle pandemiyi geride bırakırken Almanya'dan yeni ve mutlu eden bir haber geldi. BionTech'in kurucusu Uğur Şahin, şirketinin kanser çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

KANSER AŞISI İÇİN TARİH VERDİ

Alman basınına konuşan Şahin, müjdeli haberi duyurarak kanser aşısı için tarih de verdi.


Şahin, Bild am Sonntag'a verdiği röportajda kanser tedavisinin durumu hakkında konuştu ve "2025 ile 2029 yılları arasında çeşitli diğer terapötik yaklaşımlar için çalışma verilerine sahip olmayı planlıyoruz" dedi.

2030 YILINDAN ÖNCE ONAYLANABİLİR

Kansere karşı ilk kişiye özel mRNA bazlı aşılarının 2030 yılından önce onaylanabileceğini umduğunu ifade eden Şahin, "Hastadan kan ve tümör örneği alıyoruz ve dört hafta sonra kişiye özel aşıyı yapıyoruz. Ve ideal olarak yılda sadece 100 değil, on binlerce hasta için" şeklinde konuştu.


Ayrıca şirket Ekim ayında mRNA bazlı kanser aşısı ve CAR T hücresi terapisinin kombinasyonuna ilişkin ilk klinik çalışmanın sonuçlarını duyurdu. Buna göre neredeyse bütün hastalarda tümörlerin büyümesi durdu ve neredeyse üçte ikisinde de küçülme sağladı.

Şahin, bu konu hakkında da 'Bu yaklaşım, bağışıklık sistemini özel savaşçılardan oluşan bir orduyla tümörü özel olarak bulup yok etmeye zorlama potansiyeline sahip' ifadelerini kullandı.

"Önümüzdeki birkaç yıl içinde, birçok kanser endikasyonunda klasik kemoterapi yerine hedefe yönelik kemoterapi olarak giderek daha fazla ADCS'nin kullanılacağından eminim." diyen Şahin, aynı zamanda tedavilerin ve ilaçların uzun sürelerde onaylanmasına da eleştiri getirdi.

İlgili Haberler