Türkiye'de trafiğe kayıtlı olan 25 milyon aracın belirli dönemlerde muayene yaptırması zorunlu bir işlemdir. TÜVTÜRK, vatandaşların muayene işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için gezici istasyonları devreye aldı. Bu gezici istasyonlar, özellikle randevu alarak muayene yaptırmak isteyen vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlıyor.
77 İLDE GEZİCİ İSTASYON
TÜVTÜRK, vatandaşların muayene işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için gezici istasyonları devreye aldı. Bu gezici istasyonlar, özellikle randevu alarak muayene yaptırmak isteyen vatandaşlar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Gezici istasyonlar, 77 ilde hizmet vermektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bu istasyonların sadece randevu ile hizmet sunduğudur. Bu sayede işlemler daha düzenli ve hızlı bir şekilde yürütülmektedir.
RANDEVU ALMADAN ARAÇ KABUL EDİLMEYECEK
Yeni uygulama sonrası yoğunluk yaşanmayacağını düşünen çok sayıda araç sahibi, randevu almadan muayene için istasyonları ziyaret etse de, TÜVTÜRK istasyonları randevusuz hiçbir aracı muayeneden geçirmemeye devam ediyor.
İnternet üzerinden alınabilecek randevu ile sürücüler uygun buldukları gün ve saatte otomobillerini muayeneye sokabiliyor. Aynı zamanda otomobil sahipleri, TÜVTÜRK tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan "Egzoz pulu" olarak adlandırılan Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü testini yaptırabilirken, verilen belgeyi muayene sırasında yetkiliye ibraz ederek ek bir test yaptırmaktan muaf tutulmakta.
ADRESİNİZE EN YAKIN MUAYENE İSTASYONUNU BU ŞEKİLDE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
Gezici istasyonların bulunduğu il ve ilçeleri öğrenmek isteyenler, TÜVTÜRK'ün resmi internet sitesini ziyaret ederek randevu alabilecekleri tarihleri kontrol edebilirler. TÜVTÜRK'ün gezici istasyonları, araç sahiplerine büyük bir kolaylık sağlayarak yoğunluğun önüne geçmeye ve işlemleri daha düzenli bir şekilde yürütmeye yardımcı oluyor. Araç sahipleri, belirtilen tarihlerde randevu alarak muayenelerini gerçekleştirebilirler ve trafiğe çıkacakları araçlarının güvenliğini ve çevre dostu olmasını sağlayabilirler.
Bu yeni uygulama ile birlikte, trafikteki araçların daha güvenli ve çevreye uyumlu bir şekilde seyretmesi hedeflenirken, araç sahiplerinin muayene sürecinde yaşadığı sıkıntılar da büyük ölçüde azalmış olacak. Gelecekte de benzer uygulamaların yaygınlaşması, trafik güvenliği ve çevre koruma açısından büyük bir adım olacaktır.
AĞIR KUSURLU SAYILACAK
TÜVTÜRK, araç muayenelerinde önemli bir değişikliğe giderek egzoz gazı emisyon ölçüm testini geçemeyen veya bu testi yaptırmayan araçları trafikte ağır kusurlu araçlar olarak değerlendireceğini duyurdu.
TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Sadece seçilen tarihin içinde bulunduğu haftanın programını görüntüleyebilirsiniz. 77 ilde bulunan gezici istasyonlar sadece randevu ile hizmet vermektedir. Geçerli bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü olmaması, araç muayenesinde 'Ağır Kusur' olarak tanımlanır ve araç muayeneden başarısız olur. Egzoz Gazı Emisyonu Ölçümü'nü tüm sabit istasyonlarımızda ve yetkilendirilmiş gezici istasyonlarımızda yaptırabilirsiniz.
Seyyar araç muayene istasyonunun hizmet verdiği ilçe sınırları içinde Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü yapan başka bir yetkili ölçüm istasyonu var ise, o ilçe ve ilçenin belde, mahalle ve köylerinde Seyyar Araç Muayene İstasyonları Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm hizmeti veremeyeceklerdir.
Traktör muayenenizi ayrıca tüm gezici ve sabit istasyonlarımızda da yaptırabilirsiniz. Binek otomobil, traktör ve motosiklet haricindeki araçlar hava destekli hidrolik frene sahip ise gezici istasyonlarda araç muayene hizmeti verilmeyecek olup, sabit istasyonlarda hizmet verilmektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın da destekleriyle araç sahiplerine daha yeşil ve çevre dostu bir hizmet sunmak için muayene raporları dijital ortama taşınıyor. Araç sahipleri muayene raporlarına dijital ortamdan kolayca ulaşabilecek. Bu sayede kağıt tüketiminin azaltılarak çevresel etkinin en aza indirilmesi hedefleniyor. Yeni uygulamayla 112 ton kağıt tasarrufu sağlanacak, 1904 ağaç kesilmekten kurtarılacak. Ayrıca, 7 bin 840 metrekare çam alanı tahrip olmaktan kurtarılarak, 459 bin 200 kilovatsaat elektrik enerjisinin yanı sıra 196 bin litre akaryakıt tasarruf edilecek, 30 bin 240 metreküp atık gazın atmosfere salımı da engellenmiş olacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca hazırlanıp yürürlüğe konan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 17’inci maddesinde yapılan değişiklikle birlikte araç muayene sürecinin sonunda verilen raporlar, araç sahiplerine SMS ve e-posta yoluyla gönderilecek. Ayrıca araç sahipleri bu rapora e-Devlet uygulaması üzerinden “Araçlarım” sekmesinden ulaşabilecekler.
Araç muayeneleri, devletin zorunlu kıldığı bir prosedürdür. Bu muayeneler, araçların teknik ve yasal açıdan uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir ve bu sayede trafiğe çıkacak araçların güvenliği ve yasal uygunluğu sağlanır. Bu önlem, diğer sürücülerin ve yol kullanıcılarının potansiyel kazalardan ve sorunlardan korunmasını amaçlar.
Sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlar. 3 yılın ardından devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri yapılmalıdır.