Umudunu kaybeden EYT staj çıraklık mağdurlarını sevindirecek gelişme! 250.000 kişiyi etkileyecek...Bakanlık harekete geçti

Umudunu kaybeden EYT staj çıraklık mağdurlarını sevindirecek gelişme! 250.000 kişiyi etkileyecek...Bakanlık harekete geçti

Umudunu yitiren EYT staj çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran yeni bir gelişme yaşandı. Sigorta giriş kartları teslim edilmesine rağmen emeklilik hakkı kazanamayan EYT staj çıraklık mağdurları için bakanlık uzun bir süre sonra ilk adımı attığını ve çalışma başlattığını duyurdu.

EYT staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik hakkı konusundaki mücadelesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından harekete geçirildi. 1987 yılında kabul edilen 3308 sayılı kanuna göre sigorta başlangıcı olan kişilere primlerinin ödenmediği iddiasıyla EYT'den faydalanamayacakları söylenmişti. Ancak aylar sonra bakanlıktan olumlu sinyaller gelmeye başladı. Peki, Staj mağdurları EYT'den yararlanabilir mi, EYT staj sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor mu, çıraklık torba yasasında bu konu nasıl ele alınıyor? İşte tüm detaylar.

EYT STAJ ÇIRAKLIK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Staj ve Çıraklık Mağdurları temsilcilerinin son dönemde artan görüşme ve ziyaretlerinin, konunun gündemde tutulmasına katkı sağladığı belirtiliyor. Ankara'da TBMM ve bakanlıklarda gerçekleşen temaslarda heyetlerin girişimleri sonucu bakanlıkta yeni bir çalışmanın başlatıldığı bilgisine ulaşıldı.

Staj ve çıraklık süresinde bulunanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir düzenleme gündeme getirildi. Bakanlık, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamına alınması için yapılan düzenlemeye sona gelindiğini açıkladı.

İLK HEDEF TORBA YASA

Yaklaşık 250.000 kişiyi etkileyecek, ilk aşamada ise 50.000 kişinin faydalanması öngörülen düzenleme, staj ve çıraklık mağdurları için torba yasa kapsamında TBMM'ye sunulması planlanıyor. Bu çalışmanın bu ay içinde netleşmesi ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gereken primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle dikkate alınmıyor.
Avukatlar, sigortasız olarak ilk 6 ayı mahkemelerde ve kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilirler.

Ayrıca, staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

İlgili Haberler