UNICEF duyurdu. Batı Şeria'da 143 Filistinli çocuk öldürüldü

UNICEF duyurdu. Batı Şeria'da 143 Filistinli çocuk öldürüldü

UNICEF, Ekim 2023'ten itibaren işgal altındaki Batı Şeria'da 143 Filistinli çocuğun öldürüldüğünü ve bu dönemde çocuk ölümlerinin önceki 9 aya göre yaklaşık yüzde 250 arttığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da 143 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiğini ve bu dönemde çocuk ölümlerinin önceki 9 aya kıyasla yaklaşık yüzde 250 oranında arttığını açıkladı.

UNICEF'in yayımladığı rapora göre, 7 Ekim 2023'ten önceki 9 ayda 41 Filistinli çocuk ölmüşken, Ekim 2023'ten itibaren geçen 9 aylık süreçte ölen çocuk sayısı 143'e yükseldi. Ayrıca, bu dönemde 440'tan fazla Filistinli çocuğun gerçek mermilerle yaralandığı vurgulandı. Raporda, artışın büyük bir endişe kaynağı olduğu ve bu durumun acilen uluslararası toplum tarafından ele alınması gerektiği belirtildi.

UNICEF'in raporunda, Batı Şeria'daki çatışmalar nedeniyle çocukların günlük yaşamlarında büyük bir endişe ve güvensizlik yaşadıkları belirtiliyor. Çocuklar, mahallelerinde dolaşmaktan veya okula gitmekten korkarken, bu durumun hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilediği vurgulandı.

Raporda, çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması gibi hak ihlallerine derhal son verilmesi çağrısı yapıldı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklere uyulması gerektiği ifade edildi.

"ŞİDDETİN SONA ERMESİ GEREK"

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, Batı Şeria'daki çocukların yıllardır şiddete maruz kaldığını belirtti. Russell, "Filistinli çocukların okuldan eve dönerken gözaltına alındığına veya sokakta yürürken vurulduğuna dair sıkça iddialar duyuyoruz. Şiddetin artık sona ermesi gerek," dedi. Çocukların ihtiyacı olan şeyin şiddetin derhal sona ermesi ve kalıcı bir siyasi çözüme ulaşılması olduğunu vurguladı.