Uyku apnesi vücutta kalıcı hasar bırakıyor

Uyku apnesi vücutta kalıcı hasar bırakıyor

Uyku apnesi, vücutta kalıcı hasarlara neden olabilecek ciddi bir sağlık sorunu olarak öne çıktığını söyleyen Doç. Dr. Ahmet Eyibilen, uyku apnesinin tedavi edilmediği takdirde sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini belirtti.

Uykuda solunumun durması olarak tanımlanan uyku apnesi, ten saniyeden uzun süren apnelerin vücutta zararlı etkilere yol açabileceğini vurgulayan Eyibilen, habitüel horlama ile uyku apnesi arasındaki farklara dikkat çekti. Özellikle uyku apnesi sendromunda hastaların gece rahat uyuyamadığını, uzun süre uyuyup da sabahları dinç uyanamadıklarını ifade etti.

Uyku apnesinin belirtileri arasında uykuyu alamama, baş ağrısıyla uyanma, geceleri otururken uykuya dalma gibi durumların yer aldığını belirten Eyibilen, uyku apnesi tanısının konulması için uyku testi (polisomnografi) gibi yöntemlerin kullanılabileceğini belirtti. Tanıklı uyku apnesinin önemine de değinen uzman, partner ya da eş tarafından belirlenen durumların tedavi sürecinde önemli olduğunu ifade etti.

Tedavi edilmeyen uyku apnesinin vücutta ciddi kalıcı hasarlara yol açabileceğine vurgu yapan Doç. Dr. Ahmet Eyibilen, hastaların uyku apnesi tedavisi için gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi. Unutulmaması gereken bir diğer önemli noktanın, uyku apnesinin vücutta kalıcı hasarlara, özellikle akciğer ve kalp gibi organlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği olduğunu belirtti. Uyku apnesi şüphesi olan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurması ve gerekli testleri yaptırması önerildi.