Uzayda bir ilk: İki asteroit yüzeyinde su bulundu

Uzayda bir ilk: İki asteroit yüzeyinde su bulundu

SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verileri kullanan yeni bir araştırmada, Iris ve Massalia adlı asteroidlerin yüzeyinde su bulundu.

Güneş'in çevresinde dönen 1 milyondan fazla asteroid olduğu ve bu cisimlerin üzerinde bulunan suyun uzun zaman önce buharlaşmış olabileceği varsayılıyordu.

Ancak SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verilere dayanan yeni bir araştırma, Iris ve Massalia adlı asteroidlerin yüzeyinde su bulunduğunu ortaya koydu. Iris, milyonlarca asteroid arasında çapı 199 kilometreyi bulan ve diğer asteroidlerin yaklaşık %99'undan daha büyük olan nadir bir örnektir.

3.jpg

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında dönen Iris, Güneş'e ortalama 2,39 astronomik birim uzaklıkta bulunur ve bir tam yörüngeyi tamamlamak için 3,7 yıl gerektirir. Massalia ise 135 kilometre çapında ve Iris'inkine benzer bir yörüngeyi paylaşır. Güneş Sistemi'ndeki asteroidler, bileşim ve yapıları açısından çeşitlilik gösterirler.

63.jpg

Güneş'e daha yakın bölgelerde, buz içermeyen silikat asteroidler yaygındır, ancak daha uzak bölgelerde buzlu asteroidler daha sık görülür.

2020'DE DE AY'DA SU KEŞFEDİLMİŞTİ!

Makalenin lider yazarı, Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Anicia Arredondo, spektral çizgilerin yoğunluğuna dayanarak, asteroitlerdeki suyun miktarının ve yaygınlığının Ay'daki bulgularla uyumlu olduğunu doğruladı.

56.jpg

Bu su, hem minerallerle ilişkilendirilmiş hem de silikatlar tarafından emilmişti.

Güneş Sistemi'ndeki su dağılımını tam olarak anlamak için daha fazla analiz gerekmektedir, ancak araştırmanın ardından ekip, daha fazla bilgi edinmek için James Webb Uzay Teleskobu gibi daha gelişmiş optiklere ve daha iyi sinyal/gürültü oranına sahip teknolojilere yönelecek.

ASTEROİD NEDİR?

Asteroidler, Güneş'in çevresinde dönen, genellikle kayaç ve metal içeren küçük gök cisimleridir. Genellikle gezegenler arasındaki bölgelerde, özellikle de Mars ile Jüpiter arasındaki ana asteroid kuşağında bulunurlar. Asteroidler, Güneş Sistemi'nin oluşum sürecinde kalan materyallerin parçalanması veya bir araya gelmemesi sonucunda oluşmuşlardır. Bazıları oldukça küçükken, diğerleri birkaç yüz kilometre çapında olabilir. Asteroidler, uzay araştırmalarında ve Güneş Sistemi'nin evrimini anlamak için önemli kaynaklar olarak kabul edilirler.

İlgili Haberler