İHA’da yer alan habere göre, Günübirlik cerrahi sürecinin her aşamasında çocuk ve ailesinin bilgilendirilmesi, çocuğun ameliyat sonrası dönemde klinikte bakımı ve sonrasında evde izlemi oldukça önem taşımaktadır" dedi.
Çocuklara yönelik gerçekleştirilen cerrahi işlemlerin uygun olmayan yerlerde yapılmasının çocukların psikolojilerini etkileyerek travmalara yol açabileceğini belirten Medicana Çamlıca Hastanesi'nden Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Teoman Şen, günübirlik cerrahilerden sünnet ve fıtıklar hakkında bilgi verdi.
Op. Dr. Teoman Şen “Sünnet, erkek çocukların hayatındaki en önemli dönüm noktalarından birisidir. Çocuğun erişkin dönemde cinsel sağlığı açısından, sünnetin bir operasyon titizliğinde uygulanması çok önemlidir. Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır. Sünnet tıbbi açıdan her yaşta yapılabilen bir operasyon olmakla birlikte zamanlaması çocuğun psikolojik dünyası için büyük önem taşımaktadır. Psikolojik gelişim evresi açısından bakıldığında çocukların cinsel kimliğini fark etmeye başladığı 2-5 yaş arasında uygun olmayan şartlarda gerçekleştirilen sünnetin psikolojik etkilenmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle tıbbi olarak kaçınılmaz bir durum yoksa eğer sünnetin 2 yaşından önce ya da 5-6 yaşından sonra yapılması tavsiye edilmektedir" diye konuştu.
Sünnetin Faydaları birkaç madde de sıralayan Op. Dr. Şen şunları söyledi:
"Sünnet, penisi yıkamayı kolaylaştırır. Bununla birlikte, sünnetsiz penisleri olan çocuklara, sünnet derisinin altını düzenli olarak yıkaması öğretilebilir. İdrar yolu enfeksiyonunda azalan risk: 1 yaş altında erkek çocuklarda sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyon riskini 8 ila 10 kat azaltmaktadır. Erken dönemde görülen idrar yolu enfeksiyonları daha sonra böbrek sorunlarına neden olabileceğinde tehlikelidir. Sünnetli erkeklerde penis kanseri riski sünnetsizlere kıyasla 22 kat azalmaktadır. Bununla birlikte sünnet olan erkeklerin kadın cinsel partnerlerinde rahim ağzı kanseri de daha az görülür."