Prof. Dr. Şener, yaz aylarında yiyeceklerin saklanması konusunda uyarılarda bulunarak, sıcak hava nedeniyle gıda zehirlenmelerinde artış görüldüğünü ifade etti. Soğuk zincirde saklanması gereken ürünlerin uzun süre araçlarda, market arabalarında veya poşetlerde bekletilmesinin yanlış olduğunu belirten Şener, yaz aylarında bu duruma özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Sıcakların artmasıyla birlikte gıda zehirlenmelerinde baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, üşüme ve titreme gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi. Bu tür belirtilerin özellikle 65 yaş üstü bireyler için ciddi bir risk oluşturduğunu belirten Şener, su kaybına bağlı olarak hastaların durumunun ağırlaşabileceğini ve bir kısmının hastanede tedavi görmek zorunda kalabileceğini kaydetti.
'SOĞUK ZİNCİRİ KORUMAK GEREKİYOR'
Soğuk zincirin korunmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, hastaların büyük çoğunluğunun dışarıda yemek yemekten değil, evde yiyeceklerin yanlış saklanmasından kaynaklanan sorunlarla karşılaştığını belirtti. Şener, marketten alınan soğuk zincirdeki ürünlerin uzun mesafelerde sıcak arabalarda taşınmasının, bu ürünlerin soğuk zincirinin bozulmasına neden olduğunu ve bu durumun besin zehirlenmelerine yol açabileceğini vurguladı.
'BUZDOLABINDAKİ YİYECEKLERİ PORSİYON OLARAK ISITIN'
Yemeklerin ısıtılma ve soğutulma sürecine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şener, yiyeceklerin dışarıda bekletilip tekrar dolaba konulmasının bakteri ve kontaminasyon riski taşıdığını söyledi. Isıtma sıcaklığının 60 derece olması gerektiğini, bu sıcaklıkta bakterilerin ölmediğini ancak pişirme sıcaklığında bakterilerin yok olduğunu ifade etti. Ayrıca, dondurucudan çıkarılan yiyeceklerin tekrar dondurucuya konulmaması gerektiğini vurgulayan Şener, bu işlemin bakterilerin yiyeceğe bulaşmasına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Büyük otel zincirlerinde kalan ürünlerin başka öğünlerde kullanılması gibi durumların da toplu besin zehirlenmelerine yol açabileceğini ekledi.