Diyarbakır Memorial Hastanesinde görev yapan Dr. Yetmiş, sıcak havaların artmasıyla birlikte çocuklarda ishal vakalarında artış gözlemlendiğini ve bu enfeksiyonların insandan insana bulaşarak yayıldığını ifade etti.
Dr. Yetmiş, "Yaz mevsimi yaklaşırken ishal vakaları da artış göstermekte. Özellikle kreşlerde bu salgınlar daha sık görülüyor. Adenovirüs ve Rota Virüs enfeksiyonları yaz aylarında ciddi ishallere yol açabiliyor ve bu durum çocuklarda sıvı kaybı ve hastane yatışlarıyla sonuçlanabiliyor. İshal, dışkılama sıklığının ve yumuşaklığının artması olarak tanımlanır. Bu virüslere karşı spesifik bir tedavi bulunmuyor, bu yüzden evde destek tedavisi ve probiyotiklerle müdahale ediyoruz. Özellikle evde yoğurt, ayran, muz, makarna, pilav, haşlanmış patates gibi yiyeceklerin yanı sıra, yoğurt, mısır nişastası ve muz karışımı çocuklara iyi gelecektir. Bu yiyecekleri gün içinde çocuklara verdiğimizde ishal sıklığı azalıyor" dedi.
Evde uygulanan bu takviyelere rağmen hastalığın geçmemesi durumunda hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Yetmiş, "Eğer önerdiğim yöntemlere rağmen çocuğunuzun ishali durmuyorsa ve kusma da varsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalısınız. Bu durumda damardan tedavi ve kan tahlilleri yapıyoruz. Eğer ishale neden olan bakteri ise antibiyotik tedavisine başlıyoruz, virüs ise damardan tedavi ya da hastane yatışı ile tedavi uyguluyoruz. Çocuk çok fazla sıvı kaybederse, kan değerlerinde bozulmalar olabilir ve bu durum yoğun bakıma hatta ölüme kadar gidebilir. Bu nedenle çocuğunuz sık sık kusuyorsa veya şiddetli ishal yaşıyorsa doktorunuza başvurmalısınız" diye konuştu.