Uzman isim uyardı! Dişlerde ortaya çıkan bakteri gebelik sürecini etkiliyor

Uzman isim uyardı! Dişlerde ortaya çıkan bakteri gebelik sürecini etkiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, hamilelik planlayan kadınlara, ağız sağlığını korumaları için önemli bir uyarıda bulundu.

Günümüzde dünya nüfusunun hızla arttığı bir dönemde, hamile kalamayan veya düşük riski yaşayan kadınlar çeşitli tedavi yöntemleri arayışında. Ancak, genellikle bilinmeyen bir gerçek, diş etlerinde ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisinin, hamilelik planlayan kadınlar için önemli bir kontrol noktası olabileceği. İskenderun ilçesinde özel bir hastanede görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, bu gizli tehdit hakkında önemli uyarılarda bulunuyor.

“Diş hastalığı ve diş eti problemleri, düşük riskini artırabilir” Op. Dr. Erdem Turhan, diş hastalığı ve diş eti problemleri olan kadınlarda düşük riskinin arttığını belirterek şunları söylüyor: “Bazı araştırmalar, insanların aklına gelmeyen bir bağlantı ortaya koyuyor. Bir kadının hamile kalamamasıyla diş hastalıkları arasında nasıl bir ilişki olabilir, öncelikle bunu sormalıyız. Diş hastalığı ve diş eti problemleri olan kadınların hamileliklerinde düşük riski, yüksek tansiyonla seyreden gebelik, gebelik zehirlenmesi gibi hastalıkların riski ve bebek doğurma riskleri artıyor. Bilim insanları, diş hastalıklarının gebe kalmayı zorlaştırıp zorlaştırmadığını sorguluyor. Yapılan çalışmalar, Porphyromonas gingivalis adı verilen ve diş ve diş eti hastalıklarıyla sıkı bir ilişkisi olan bir bakterinin varlığını ortaya koyuyor. Bu bakteri ve benzerleri, kronik enfeksiyonlara neden olabiliyor.”

Gebelik planlayan kadınlara, ağız sağlığını korumaları için ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisine karşı tedavi almalarını öneren Turhan, “Periodontal hastalığı olanların hamile kalma şansı, sağlıklı bireylere göre oldukça düşük. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda ise bu bakteri, tutma riskini etkileyebilir. Ancak, henüz bu konuda kesin bir sonuca varılamamıştır. Bu nedenle, hamilelik planlayan kadınlara, diş tedavilerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu, hem gebelik sürecini olumsuz etkilememek hem de riskleri azaltmak açısından önemlidir. Belirlenebilir bir risk faktörü yoksa, hamilelik arzusu olan kadınlara, diş tedavisi yapmaları önerilir” şeklinde konuşuyor.