Uzman isim uyardı! Gebeliğin ilk 3 ayında bu belirtilere dikkat

Uzman isim uyardı! Gebeliğin ilk 3 ayında bu belirtilere dikkat

Tüp Bebek ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cevat Rıfat Cündübey, gebeliğin ilk üç ayında sıkça karşılaşılan sorunlardan birinin kanama ve lekelenme olduğunu belirtti ve hastaların bu durumda paniklememesi gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Cevat Rıfat Cündübey, tüp bebek süreci hakkında bilgi vererek, "Tüm gebelikler önemlidir. Ancak tüp bebek tedavisi zor ve meşakkatli bir süreçtir ve tedavi sonucu gebelik oluştuğunda aileler ve hekimler için daha da kıymetlidir. Takiplerimiz, embriyo transferinden yaklaşık 10-12 gün sonra Beta HCG testiyle başlar. Pozitif sonuç alındığında, kan değerlerinin düzenli artışını kontrol ederiz ve ardından kesenin görünmesi için ultrason kontrolü yaparız.

Daha sonra bebeğin kalp atışlarını dinlemeyi bekleriz," dedi. İlk üç aydaki kanama ve lekelenmenin önemli bir problem olduğunu belirten Doç. Dr. Cündübey, "Kalp atışları duyulduktan sonra takiplerimiz, tüp bebek gebeliklerinde kullanılan ilaçlar nedeniyle ve rahim duvarının hazırlığı için farklılık gösterir.

Kanama ve lekelenme, dikkat edilmesi gereken bir problemdir, ancak hastalar panik yapmamalıdır. Tedavi verdiğimiz hastalara, kanama veya lekelenme şikayeti olduğunda hekimle iletişime geçmelerini, kanama şiddetine bağlı olarak mevcut tedavi planlarının gözden geçirilmesini ve ilaç dozlarının ayarlanmasını sağlarız. Eğer kan sulandırıcı tedavi verilmişse, bazen ilaçlara ara verilir veya dozlar değiştirilir. Kanama ve lekelenme, önemli bir şikayet grubunu oluşturur" şeklinde konuştu.

"SÜREKLİ YATAK İSTİRAHATİ ÖNERMİYORUZ"

Gebelik sürecinde dinlenme ve beslenme konularında sıkça sorular aldıklarını ve sürekli yatak istirahatini önermediklerini vurgulayan Doç. Dr. Cündübey, "İlk üç aydaki sorunlardan biri bulantıdır, tüm gebelerde karşılaşılan bir durumdur. Tüp bebek gebeliklerinde de sıkça görülür. Bu dönemde ilaçlar, beslenme ve diyet takviyeleri şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir. Tüp bebek hastalarına özel bir beslenme öneriyoruz, ancak diğer gebeliklerden farklı değil. Sağlıklı beslenme, bol sıvı alımı, temiz ve iyi pişmiş et ürünleri tavsiye ediyoruz.

Tüp bebek tedavisi sonrası gebe kalan hastalarımızın en sık sorduğu sorulardan biri dinlenmedir. Sürekli yatak istirahatini tüm gebeliklerde önermiyoruz ve tüp bebek sonrası gebeliklerde de tavsiye etmiyoruz. Uzun süre yatak istirahati, gebelikte pıhtılaşma riskini artırabilir. Sadece düşük riski taşıyan veya erken doğum riski taşıyan hastalara önerilir. Tüp bebek gebelikleri, 'kıymetli gebelikler' olarak bilinir. Ancak tüm gebelikler gibi, tüp bebek gebelikleri de çok değerlidir. Doğum şekli konusunda, normal doğumun mümkün olduğunu belirtmek isterim. Eğer bebeğin pozisyonu ve annenin sağlığı uygunsa, normal doğum yapılabilir" açıklamasında bulundu.