Uzman isim uyardı! Hastalık ağızda oluşan lezyonlarla kendini gösteriyor

Uzman isim  uyardı! Hastalık ağızda oluşan lezyonlarla kendini gösteriyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, şap hastalığına dair önemli bilgiler veren Prof. Dr. Onur Başbuğ, çiftlik hayvanlarında görülen bu hastalığın özellikle genç sığırlarda ölüm oranlarında artışa neden olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Başbuğ, "Sat 2" tipi şap virüsünün sınır bölgelerinden ülkemize geçerek artık ülkemizde de görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın sadece çiftlik hayvanlarını değil, aynı zamanda halk sağlığını da etkileyebildiğini vurgulayan Başbuğ, miyokardit gibi ciddi komplikasyonlarla karşılaşabileceğimize dikkat çekti. Hastalığın belirtileri arasında iştahsızlık, yüksek ateş ve ağız lezyonları bulunduğunu ifade eden Başbuğ, bu lezyonların zamanla ülser şeklini aldığını ve hastalık sürecinin iki haftaya kadar yayılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Başbuğ, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu ancak bulaşıcı ve zoonoz (hayvanlardan insanlara bulaşabilen) özelliklere sahip olduğunu söyledi. "Her ne kadar insandan hayvana geçebilme özelliği olsa da bir koronavirüs ya da kuduz gibi olmasa da belli başlı belirtileri insanlarda oluşturabiliyor" diyen Başbuğ, hastalığın yayılmasını önlemek adına karantina sürelerine uyulması gerektiğini vurguladı.

Başbuğ, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yıllık periyotlar içinde aşılama programları uyguladığını belirterek, özellikle yeni hayvan alacak çiftçilere karantina sürelerine riayet etmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, hastalık belirtileri görüldüğünde tarım il müdürlükleri ve veteriner hekimlere haber verilmesinin önemine dikkat çekti. "Hastalığın bu şekilde yayılmasına ve en az kayıpla atlatılmasına özen gösterelim" diyen Prof. Dr. Onur Başbuğ, konuşmasını noktaladı.

İlgili Haberler