Edanur Teksöz, "Aşırı kahve tüketimi mide asit salgısını artırarak rahatsızlık verebilir. Bu nedenle, ülser hastalarının kahve tüketmesi önerilmez. Kafein, merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde de uyarıcı etkiye sahiptir. Fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısına yol açabilir. Kansızlık problemi yaşayan kişilerde, aşırı kahve tüketimi besinlerden demir emilimini azalttığı için kansızlığı daha da kötüleştirebilir" diyor.
İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Diyetisyen Edanur Teksöz, doğru kahve tüketimi, kahvenin yararları ve aşırı tüketiminin olumsuz etkileri hakkında bilgiler paylaşıyor.
KAHVENİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Kahvenin dünyada yaygın olarak tüketildiğini belirten Teksöz, "Kahve, merkezi sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkileri ve tadı ile aroması sayesinde dünyanın en popüler ve yaygın tüketilen içeceklerinden biri" diyor.
Kahvenin sağlık açısından faydalarını ise şu şekilde sıralıyor:
Karaciğer kanseri ve hastalıklarını azaltabilir.
Tip 2 diyabet riskini düşürebilir.
Obezite riskini azaltır, yağ yakımını artırır ve vücut yağ oranını düşürür.
Parkinson hastalığı riskini azaltabilir.
Demans ve Alzheimer hastalıklarının riskini azaltma potansiyeline sahiptir.
Sinir sistemini uyarır, yorgunluk giderici ve ağrı kesici etkisi vardır.
Kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir; antioksidan kaynağı olarak inflamasyonu inhibe eder.
Kalp yetmezliği riskini azaltabilir ve kan basıncını artırabilir.
Kas erimesini önler, kas gücünü ve dayanıklılığını artırır, zedelenmiş kasları iyileştirir.
Cilt kırışıklıklarını azaltır, peeling etkisi yapar ve anti-aging faydalar sağlar.
Oksidatif stresi azaltır.
BESİN DEĞERLERİ
Kahvenin besin değerleri hakkında konuşan Teksöz, "Kahve kurutulmuş bitki yaprakları ve tohumlarından elde edildiği için ortalama her 100 gramında 300 kalori bulunur. Az miktarda protein, B vitaminleri ve mineraller içerir. Kahve özellikle potasyum açısından zengindir. Ancak günde az miktarda tüketilmesi gerektiği için beslenme değeri pek düşünülmez. Bir fincan kahve yalnızca 2-3 kalori sağlar ve 25-30 gram potasyum içerir. Kahveye şeker veya süt eklenirse besin değeri değişir" diyor.
YEMEK SIRASINDA KAHVE İÇİLMEMELİ
Doğru kahve tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Teksöz, "Kahvenin kendisi kalori içermez, ancak süt, krema ve şeker eklenmesiyle kalori artar. Yemek sırasında veya hemen sonrasında kahve içmek, çinko ve demir emilimini azaltabilir. Kahve, yemeklerden 45 dakika sonra içilmelidir" diye belirtiyor.
SABAH AÇ KARNINA KAHVE TÜKETMEYİN
Sabah aç karnına kahve tüketmenin mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa ve sinirliliğe neden olabileceğine dikkat çeken Teksöz, "Araştırmalar, kahvaltıdan önce aç karnına kahve içmenin, kahvaltıya verilen kan şekeri miktarını yüzde 50 oranında artırdığını ve olumsuz etkilediğini göstermiştir. Özellikle kötü bir gece uykusundan sonra içilen ilk kahvenin kan şekeri üzerindeki etkisi daha fazladır. Sabah kalktığınızda kendinizi yorgun hissediyorsanız, kahvaltı yapıp sonrasında kahve içmeniz daha iyidir" diyor.
GÜNLÜK KAHVE TÜKETİMİ
Günlük kahve tüketimi konusunda Teksöz, "Çeşitli çalışmalarda, yetişkinler için güvenli kafein miktarı günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve) olarak belirlenmiştir. Hamileler için ise bu miktar 200 mg'dır" diye ekliyor.
HANGİ KAHVE TÜRÜNDE NE KADAR KAFEİN VAR?
Teksöz, kahve türlerindeki kafein miktarlarını şöyle sıralıyor:
1 fincan Türk kahvesi: 65 mg
1 kupa Americano: 100 mg
1 shot Espresso: 100 mg
1 kupa filtre kahve: 150 mg
SİNDİRİM SİSTEMİNİ OLUMSUZ ETKİLER
Fazla kahve tüketiminin sindirim sistemini aşırı uyarabileceğini belirten Teksöz, "Mide asit salgısını artırarak rahatsız edici olabilir. Bu nedenle ülser hastalarının kahve tüketmesi önerilmez. Kafein, merkezi sinir sistemi ve kalp üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Aşırı kullanıldığında kalp çarpıntısı, uykusuzluk, gerginlik ve baş ağrısına yol açabilir. Kansızlık problemi olan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerden demir emilimini azalttığı için kansızlığı şiddetlendirebilir" diyor.
FAZLA KAHVE TÜKETİLMEMELİ
Kahve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Teksöz, "Günlük kahve miktarına dikkat edin. Kaliteli kahve tercih edin ve su tüketimine özen gösterin. Kahveye krema veya şeker eklememeye özen gösterin. Kahveyi aç karnına tüketmeyin" diyerek sözlerini tamamlıyor.