Uzman isim uyardı! Tatil sırasında ortopedik yaralanmalara dikkat

Uzman isim uyardı! Tatil sırasında ortopedik yaralanmalara dikkat

Yaz mevsiminde tatil bölgelerinde ortopedik yaralanma vakalarının artış gösterdiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Yıldırım, “Yaz aylarında ortopedik yaralanmalar genellikle çeşitli aktiviteler ve kazalar sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Liv Hospital Ankara Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Yıldırım, yaz aylarında özellikle tatil bölgelerinde ortopedik yaralanmaların arttığını vurguladı ve bu artışın nedenleri ile dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, "Yaz aylarında ortopedik yaralanmalar genellikle çeşitli aktiviteler ve kazalar sonucu meydana gelmektedir. Islak zeminlerde kayarak düşmek, denizde yüzme sırasında veya su sporları yaparken oluşan yaralanmalar, bisiklet ve scooter kazaları ve dağ yürüyüşleri gibi açık hava aktivitelerinde meydana gelen burkulmalar ve kırıklar en yaygın yaralanma türlerindendir" dedi.

‘BURKULMALAR VE KIRIKLAR SIK GÖRÜLÜR’

En sık karşılaşılan yaralanma türlerine değinen Dr. Yıldırım, "En yaygın yaralanmalar arasında burkulmalar, çıkıklar, kırıklar, yumuşak doku zedelenmeleri ve tendon yaralanmaları bulunur. Özellikle ayak bileği burkulmaları ve bilek kırıkları oldukça yaygındır. Su sporları sırasında omuz çıkıkları ve omurga yaralanmaları da sıkça görülmektedir. Yaralanmanın türü ve şiddetine göre yaralı bölgenin dinlendirilmesi ve hareket ettirilmemesi önemlidir. Eğer uzuvda belirgin bir deformasyon ve şişlik varsa, kırık olma olasılığı yüksektir. Bu durumda, uzvun basit bir karton veya tahta parçasına gevşek olarak sarılması yeterlidir. Ayrıca bölgeye saat başı 15-20 dakika boyunca buz uygulamak şişmeyi ve ağrıyı azaltır. Yaralı bölgenin kalp seviyesinin üzerine kaldırılması da şişmeyi önler. Eğer açık bir yara varsa, bu bölgeye baskılı bir pansuman yapılmalı ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

‘BASİT ÖNLEMLER ALINABİLİR’

Tatilde yaralanmalardan korunmak için alınabilecek basit önlemler hakkında bilgi veren Dr. Yıldırım, “Öncelikle uygun ayakkabı giymek ve ıslak zeminlerde dikkatli yürümek önemlidir. Su sporları yaparken uygun ekipman kullanılmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bisiklet veya scooter kullanırken de kask ve dizlik gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Eğer yıl boyunca spor yapmamışsak, yüzme gibi fiziksel aktiviteler öncesinde ısınma hareketleri yapmak, kasların yaralanma riskini azaltabilir” dedi.

‘YARALANMA VARSA TEDAVİ EDİLMELİ’

Tedavi edilmeden bırakılan ortopedik yaralanmaların yol açabileceği sorunlara değinen Dr. Yıldırım, “Bu tür yaralanmalar uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin, tedavi edilmeyen kırıklar yanlış kaynayabilir ve bu durum kalıcı deformitelere ve fonksiyon kaybına neden olabilir. Burkulmalar ve çıkıklar tedavi edilmezse, kronik ağrılar, eklem instabilitesi ve artrit gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, yaralanma ne kadar küçük olursa olsun, uygun tıbbi değerlendirme ve tedavi şarttır” diye konuştu.