Uzman isim uyardı! Yaz aylarında sıcak çarpması ve inme riski artıyor

Uzman isim uyardı! Yaz aylarında sıcak çarpması ve inme riski artıyor

Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak çarpması ve inme riskinin arttığına dikkat çekti.

Sandıkçı, özellikle daha önceden inme geçirmiş bireyler, yüksek dozda kan sulandırıcı kullananlar ve hipertansiyon, diyabet, kolesterol gibi risk faktörlerine sahip kişilerin yaz aylarında ekstra dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

VM Medical Park Samsun Hastanesi'nden Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, sıcak çarpması ve inme hakkında bilgilendirmede bulundu. Sandıkçı, sıcak çarpması ve inmeden korunmak için alınacak önlemlerin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, bu önlemler arasında sıvı-elektrolit dengesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, günlük sıvı ihtiyacının düzenli karşılanması ve nemli, çok sıcak ortamlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kıyafet seçiminin de sıcak havalarda korunmada kritik bir rol oynadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, yaz aylarında açık renkli kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini ve böylelikle vücudun sıcak havadan daha az etkileneceğini ve sıcak çarpması riskinin azaltılabileceğini ifade etti. Sandıkçı, risk grubundaki bireylerin doktor kontrolünde verilen ilaçlarını düzenli kullanmalarının da önemine dikkat çekti.

Gün içerisinde banyo yapmanın ve vücudu nemlendirmenin de sıcak çarpmasından korunmada etkili bir yöntem olduğunu belirten Dr. Öğr. Sandıkçı, bu sayede vücut ısısının düşürülerek, sıcak havanın olumsuz etkilerinin en aza indirilebileceğini aktardı.

Son olarak, Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, toplumun yaz aylarında inme ve sıcak çarpmasından korunması için bilinçlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Bol sıvı tüketimi, gölge alanlarda bulunma, hafif egzersizler yapma ve serinleme yöntemlerini önererek, yaz aylarında bu risklerin en aza indirilebileceğini belirtti.