Uzman isim uyardı. Yaz sıcaklıkları kalbinizden vurmasın

Uzman isim uyardı. Yaz sıcaklıkları kalbinizden vurmasın

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar, kalp ve damar problemlerine bağlı ölümlerin arttığını söyleyerek uyarıda bulundu.

Sıcak havalarda vücudun ısı dengesinin korunması için kalp, akciğer ve böbreklerin daha fazla çalışması gerekiyor. Bu da kalp hastaları için büyük risk oluşturuyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aşırı sıcak havalarda vücudun kendini serin tutmak için daha fazla enerji harcadığını ve bunun kalbin üzerine ciddi bir yük bindirdiğini belirtiyor. Prof. Dr. Köksal, "Sıcak havalarda damarlar genişleyerek tansiyonun düşmesine yol açar ve kalp, tansiyonu dengelemek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Ayrıca aşırı terleme nedeniyle vücudun su kaybı artar, bu da kalbin iş yükünü iki katına çıkarır. Kalp sorunu olan kişiler, kalp ameliyatı geçirenler, kalp ilacı kullananlar ve 65 yaş üstü bireyler bu durumda büyük risk altında " diyor.

UZMANINDAN KALP SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

Prof. Dr. Köksal, "Kalp yetmezliğiniz olsa bile sıcak havalarda daha fazla sıvı tüketmeniz gerekli, aksi takdirde tansiyonunuz düşer. Kalp yetmezliği veya kalp kapak problemi nedeniyle idrar söktürücü kullanıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle sıvı kaybınız fazla olacağı için doktorunuz idrar söktürücünüzü keser. Eğer kalp yetmezliği nedeniyle günlük sıvı alımınız 1.5 litre ile sınırlandırılmışsa, bu miktarı aşırı sıcaklarda 2 litreye çıkarmak doğru olacak. Belli aralıklarla (günlük veya haftalık) kilo takibi yaparak vücudunuzda fazla su toplanıp toplanmadığını kontrol edebilirsiniz. Kilo alımı veya kaybı, vücudunuzda fazla su toplanıp toplanmadığı veya yeterli sıvı alıp almadığınız konusunda size fikir verecek. Tansiyon hastaları, kalp yetmezliği olanlar veya kalp kapak hastalarına tuz kısıtlaması yapılmış.

Hastalara özellikle aşırı tuz içeren gazlı içecekler, turşu gibi gıdalar yasaklanmış. Aşırı sıcaklarda terleme ile su ile birlikte tuz kaybı da olacağı için dikkatli olunmalı. Tansiyonunuz sürekli düşükse, ağız kuruluğu ve bacak krampları başlamışsa, bir miktar tuz tüketmekte fayda var. Ayrıca idrar söktürücü kullanan hastaların aşırı potasyum kaybını önlemek için günde bir muz veya birkaç parça kayısı tüketmeleri öneriliyor" diyor.

KAN SULANDIRICI KULLANANLAR DİKKAT

Prof. Dr. Köksal, "Kan sulandırıcı kullanan hastalar, aşırı sıcaklarda dikkatli olmalı. Kapak ameliyatı geçirmiş ya da kalp damarlarına stent konulmuş hastalar, sıvı kaybına karşı dikkatli olmalı. Vücudun aşırı sıvı kaybı, kanın pıhtılaşmaya yatkın olmasına yol açar. Bu da mekanik kapağın çalışmasını bozar veya kalp damarlarındaki stentlerin tıkanmasına sebep olur. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaçlar düzenli olarak alınmalı ve kaybedilen sıvının kontrollü olarak yerine konması gerekli. Warfarin gibi güçlü kan sulandırıcı ilaçlar kullanan hastalar, yazın aşırı sıcaklarda daha sık INR testi yaptırmalı ve ilaç dozlarını yakından takip etmeli " diyor.