Uzman isimden sıcaklık uyarısı! Özellikle kronik hastalığı olanlar dikkat

Uzman isimden sıcaklık uyarısı! Özellikle kronik hastalığı olanlar dikkat

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz mevsiminde artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Togan, sıcak havalarda vücudun artan su kaybına dikkat çekerek bol su tüketiminin önemine vurgu yaptı. Sıvı kaybının böbrek yetmezliği, bilinç bulanıklığı, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, vücutta uyuşukluk, koyu renkli idrar, baş dönmesi ve kabızlık gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin öğle saatlerinde güneşe maruz kalmaması, bol sıvı tüketmesi ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde dinlenmesi gerektiğini hatırlatan Togan, besinlerin çabuk bozulabileceği için açıkta satılan gıdaların, özellikle tavuk ve et ürünlerinin, gıda zehirlenmelerine neden olabileceğine dikkat çekti. Meyve ve sebzelerin iyice yıkanarak tüketilmesi, et ve süt ürünlerinin uygun koşullarda saklanması ve açıkta satılan gıda ürünlerinin hijyenik şekilde hazırlanıp tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Gıda zehirlenmeleri durumunda, hekim tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Togan, bilinçsiz antibiyotik kullanımının önlenmesi için hastaların deneyimli hekimlerin önerilerini dikkate almasının önemini vurguladı.

Güneş çarpmasına karşı alınacak önlemler arasında, özellikle öğle saatlerinde dışarıda bulunmaktan kaçınılması, zorunlu durumlarda şapka takılması, gölgede kalınması, bol su tüketilmesi ve hastalık belirtileri gösterildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Togan, 39 derece ve üzeri vücut sıcaklığı, sıcak ve kuru cilt, yoğun terleme, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi durumlarda vücuttaki sıvı dengesinin korunmasının önemine dikkat çekti.