Ekonomi Gazetesi yazarı ekonomist Şeref Oğuz, bugünkü yazısında altın fiyatlarındaki hızlı yükselişi "zıplayarak gitme" olarak nitelendirdi.
Altın fiyatlarındaki bu yükselişi, global finansal piyasalardaki belirsizlikler ve FED'in faiz politikasındaki değişimle açıkladı.
Oğuz'un değerlendirmesine göre, finansal piyasalardaki kaotik süreçler, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri enstrümanlara yönlendiriyor.
Şu anda altın döneminde olduklarını belirten yazar, altının ons fiyatının tarihi rekorunu 2 bin 148 dolara taşıdığını ve gram altının da zirve yaparak 2000 liraya yaklaştığını ifade etti.
Yatırımcıların altını bir korunma limanı olarak gördüğünü belirten Oğuz, altının sadece bir metal değil aynı zamanda ziynet eşyası olduğunu, üretiminin kıt olduğunu ve kaynaklarının az olduğunu vurguladı.
Likiditenin en yakın enstrümanlarından biri olarak nitelendirilen altın, jeopolitik risklerin arttığı dönemlerde etkilenir ve fiyatları yukarı çeker. Bu nedenle merkez bankalarından bireysel yatırımcılara kadar geniş bir kesim tarafından tercih edilir.
Oğuz'un "Altın fiyatları ne olur?" sorusuna verdiği yanıt ise net oldu:
Nakit altın candır. Altının olsun. Yanında olsun. Altını olan bozmasın.
Altını olmayan da KKM’den çıkacakların da altına bir yolu düşsün. Oran mı? Belki de uygun oran; %20 ile 30 arası olabilir.
Oğuz, belirsizliklerin devam ettiği sürece altının güçlü tutulacağını, küresel risklerin arttığı dönemlerde altın fiyatlarının etkileneceğini ve yükseleceğini söyledi.
Ayrıca, merkez bankalarının adımlarının öngörülemez olduğu durumlarda altına olan talebin artacağını ve fiyatları yukarı çekeceğini belirtti.
Son olarak, altını besleyecek gelişmeler arasında belirsizliklerin devam etmesi, küresel risklerin artması ve merkez bankalarının adımlarının öngörülemez olması gibi faktörleri gösterdi.