Uzmanı açıkladı. Katkısız dondurma tüketmek bağışıklığı güçlendiriyor

Uzmanı açıkladı. Katkısız dondurma tüketmek bağışıklığı güçlendiriyor

Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, “Katkı maddesi içermeyen dondurma, protein içeriği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur" dedi.

İSÜ Liv Hospital Bahçeşehir’den Uzman Diyetisyen Betül Yurdakul, yaz aylarında sık tükettiğimiz dondurmanın faydalarına dair açıklamalarda bulundu. Dondurmanın kas gelişimini desteklediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, regl dönemi semptomlarını hafiflettiğini ve kilo kontrolüne yardımcı olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Yurdakul, özellikle soğuk zinciri bozulmuş veya paketi açılmış, süt tozu içeren dondurmalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

DONDURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Uzman Diyetisyen Yurdakul, ölçülü tüketildiğinde dondurmanın sağlığımıza 7 faydasını şu şekilde özetledi:

Kas Gelişimine Katkı Sağlar: Dondurma, içerdiği süt sayesinde önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için kritik öneme sahiptir. Örneğin, iki top dondurma yaklaşık 120-150 mg kalsiyum içerir.

Bağışıklığı Destekler: Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı korur. Dondurmadaki proteinler, bağışıklık sistemi bileşenlerinin yapı taşı olan aminoasitleri sağlar, bu da bağışıklığı destekleyebilir. Çocuklar için haftada 1-2 top dondurma tüketimi önerir.

Regl Dönemi Semptomlarını Hafifletir: Dondurmadaki kalsiyum, fosfor ve potasyum, adet dönemi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur: Kalsiyumun yağ emilimini ve depolanmasını azaltarak kilo kontrolüne yardımcı olduğu biliniyor. Dondurma, bu süreçte destek sağlayabilir ancak fazla kalori alımını önlemek için haftada 1-2 defa iki top kadar tüketilmeli.

Mutluluk Hormonunu Artırır: Araştırmalara göre dondurmanın soğukluğu, keyifli ve serinletici bir deneyim sunarak mutluluk hormonu serotonini artırır.

Bazı Hastalıklarda Tedavi Edici Özellik Gösterir: Dondurma, çiğneme ve yutma güçlüğü çeken kişilerde veya bademcik operasyonu sonrasında iyileşmeye yardımcı olabilir.

Kan Şekerini Dengeler: Dondurma, yüksek protein içeriği sayesinde kan şekerini diğer tatlılara oranla daha kolay dengeler. Diyabet veya insülin direnci olanlar için uygun bir ara öğün alternatifi olabilir.

Dondurma Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzman Diyetisyen Yurdakul, dondurma tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

Paketli dondurmaların yağ içeriğinin daha yüksek olabileceğini unutmayın, etiketi mutlaka okuyun.

Süt tozu ve glikoz şurubu gibi katkılar içermemesine dikkat edin.

Dondurmayı ikindi saatlerinde tüketin.

Sossuz ve fındık/fıstıksız tüketerek kalorisini artırmamaya özen gösterin.

Külahsız olanları tercih edin.

Soğuk zinciri kırılmış veya paketi açılmış dondurmaları tüketmeyin.

Çocuklarınıza yaz sıcaklarında ara öğün olarak porsiyon kontrolünde dondurma verebilirsiniz.

Kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi minerallerin kalp sağlığını koruyucu etkileri vardır, ancak dondurmayı porsiyon kontrolü yaparak tüketmelisiniz.

Sağlıklı Dondurma Tarifi

Uzman Diyetisyen Yurdakul, sağlıklı bir dondurma tarifi de paylaştı:

Malzemeler:

2 donmuş küçük boy muz,

1 avuç dolusu donmuş yaban mersini,

1 çay kaşığı ham kakao,

1 su bardağı kefir.

Yapılışı: Tüm malzemeleri blenderda çekin ve dondurun.