Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Önem, "Mesane Pili mesaneye giden sinirleri uyarmak için yaptığımız bir tedavi yöntemidir. İdrar yapmayan hastalarda ya da idrar kaçırması olan hastalarda gayet iyi oranda yanıt alıyoruz” dedi.
Bazı hastalar yaşadıkları kazalar veya geçirdikleri enfeksiyonlar sonucunda idrar, dışkı tutamama rahatsızlığı, idrar yapamama veya şiddetli mesane ağrısı çekiyor. Bu durum kişilerin sosyalleşmesini engelliyor, yaşam kalitelerini düşürüyor. OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Bölümünde ise bu tür hastalara ilk olarak ilaç, ikinci aşamada botoks tedavisi yapılıyor. Bu tedaviler olumlu yanıt vermeyen hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından karşılanan ‘sakral nöromodulasyon (mesane pili)’ uygulanıyor.
“3 HASTALIĞIN TEDAVİSİ İÇİN KULLANILIR”
Mesane Pili ile ilgili açıklamalarda bulunan Üroloji Uzm. Doç. Dr. Kadir Önem, “Mesane pili terminolojide ‘sakral nöromodulasyon' olarak geçer. Mesaneye giden sinirleri uyarmak için yaptığımız bir tedavi yöntemidir. Mesane pili dediğimiz bu tedavi yöntemi 3 hastalığın tedavisi için kullanılır. Biz idrar kaçırmada ilk önce ağızdan alınan ilaçlar veriyoruz hastalara, ikinci aşamada ağızdan alınan ilaçlar fayda etmediyse mesaneye botoks yapıyoruz. Üçüncü aşamada da mesanenin, mesanenin sinirlerini uyaran mesane pili uygulamasını yapıyoruz.
İkinci kullandığımız hasta grubu idrar yapamayan, idrar yapması için temiz aralıklı kateterizasyon(TAK) dediğimiz bir yöntem var TAK veya CIC dediğimiz. Hastalar bu ‘kateterle' günde 4 sefer ya da 6 sefer kendi idrar yollarına takarak mesaneyi boşaltırlar. Eğer hasta bundan kurtulmak istiyorsa belli bir seçilmiş grupları bütün hastalar değil o zaman mesane pili önerebiliyoruz. Mesane pili taktıktan sonra bu sistemi yeniden regüle ediliyor. Mesane pili refleksleri yeniden düzenliyor. Hasta idrarını tekrar yapmaya başlayabiliyor. Üçüncü dediğimiz hasta grubu ise ağrılı mesane sendromu dediğimiz hastalardır. Bunlarda da idrarını yapsın ya da yapmasın her an ağrı oluşan mesanesinde bacak arasına doğru ağrı yayılan ya da suprapubik bölge dediğimiz karnın alt kısmına doğru ağrı yayılan, mesaneden kaynaklanan bir ağrı sendromudur. Dünya genelinde birçok tedaviler denenmiştir.
Bunlardan bir tanesi de mesane pilidir. Bu da ağrılı mesane sendromlu hastalarda sık sık tuvalete çıkmayı mesanede oluşan ağrıyı azaltmaya yönelik tedavi hedeflerimiz vardır. Bunlarda da mesane pili etkin bir tedavi yöntemidir. Tabii tüm hastalar da değil ortalama başarı oranları var bunlarda da en düşük ağrılı mesane sendromunda daha az yanıt alıyoruz. Evet, yanıt belki yüzde 50'den fazla alıyoruz ama diğer gruplara göre birazcık daha düşük bir oranda yanıt aldığımızı söyleyebilirim. İdrar yapmayan hastalarda ya da idrar kaçırması olan hastalarda gayet iyi oranda yanıt aldığımızı belirtmek isterim” diye konuştu.