Uzmanı uyardı. Hamileler sıcak havalarda en az 2.5 litre su tüketmeli

Uzmanı  uyardı. Hamileler sıcak havalarda en az 2.5 litre su tüketmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, sıcak hava koşullarında hamilelerin özellikle beslenme ve su tüketimine özen göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Güneş Aktaş “Sıcaklıkların artmasıyla birlikte terleme nedeniyle vücutta su kaybı da artar. Hamilelerin günde en az 2.5 litre su tüketmeleri, çok sıcak havalarda veya egzersiz sırasında ise 3 litre su içmeleri önerilir. Beslenmede hafif gıdalar tercih edilmeli, taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli” dedi.

Sıcak hava koşulları gebeler için ekstra dikkat edilmesi gereken noktaları beraberinde getirir. Yaz mevsimini daha sağlıklı ve rahat geçirebilmek için gebelerin alabileceği önlemler hakkında Medicana Grubu Medicana Ataköy Hastanesi’nden Op. Dr. Didem Güneş Aktaş açıklamalarda bulundu.

GIDA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARI

Op. Dr. Aktaş, sıcakların artmasıyla birlikte gıdaların hızlı bozulma riskinin yükseldiğini belirterek, “Bu dönemde gıda zehirlenmesi vakaları da artabilir. Hijyenik olmayan açık alanlarda satılan gıdalardan kaçınılmalı, özellikle krema, tavuk ve konserve gibi riskli yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli” dedi.

AŞIRI SICAKLARDAN KAÇINMAK GEREKİYOR

Hamilelik sırasında vücut ısısının arttığını hatırlatan Op. Dr. Aktaş, “Hamileler, özellikle günün en sıcak saatlerinde (11:00-16:00) dışarı çıkmaktan kaçınmalıdır. Gölge, serin ve iklimlendirilmiş ortamlarda bulunmak daha konforlu olacaktır,” dedi. Ayrıca, güneş koruyucu krem kullanımı ve geniş kenarlı şapkaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. “Açık renkli, pamuk veya keten giysiler tercih edilmeli, polyester ve dar kıyafetlerden kaçınılmalı” diye ekledi.

AYAKLARDAKİ ÖDEM PROBLEMİ

Hamilelikte sıklıkla görülen ödem problemi hakkında bilgi veren Op. Dr. Aktaş, “Yazın sıcaklarla birlikte ayak ve bacaklarda ödem sorunu daha belirgin hale gelir. Rahat ve ortopedik ayakkabılar ile terlikler tercih edilmeli, yüksek topuklardan kaçınılmalı ve ayaklar gün içinde yukarı kaldırılmalıdır. Ayrıca, aşırı tuzdan kaçınmak, bol su tüketimi ve hafif bacak masajları ödemi azaltabilir” dedi.

EGZERSİZDE DENGELİ OLUNMALI

Yüzme ve yürüyüş gibi hafif egzersizlerin serin saatlerde yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Aktaş, “Egzersiz sırasında aşırıya kaçılmamalı. Yüzme, gebelikte tercih edilen egzersizlerden biridir. Deniz yerine temizliğine güvenilen havuzlar da kullanılabilir. Ancak, denizden çıktıktan sonra ıslak mayo ile kalmaktan kaçınılmalı ve mayo hemen değiştirilmeli” dedi.

SEYAHATTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Riskli bir gebelik durumu yoksa, gebeliğin 36’ncı haftasına kadar seyahat edilmesinin genellikle sakıncalı olmadığını belirten Op. Dr. Aktaş, “Gebeliğin ikinci trimesteri, seyahat için en konforlu dönemi sağlar. Uçak yolculukları genellikle güvenlidir; ancak 28’inci haftadan önce doktor raporu olmadan, 28-36’ncı haftalar arasında ise doktor raporuyla seyahat edilebilir” dedi.

Op. Dr. Didem Güneş Aktaş, otobüs yolculuğunun daha az konforlu olabileceğini ve özel araçla yapılan yolculuklarda her 2 saatte bir mola verilmesini önerdi. Uzun süreli seyahatlerde varis çorabı kullanılabileceğini ve hareket etmenin önemini vurguladı. “Bu noktalara dikkat ederek yazın tadını gebelik sürecinde de çıkarabilirsiniz. Özel durumlar için doktorunuza danışmayı unutmayın” şeklinde konuştu.